Grillad utfläkt lammstek – en försenad grillpremiär

Grillad utfläkt lammstek, rejält kryddad i en klassisk lammarinad. Kring påsk är det tradition att äta lamm och då främst lammstek. I år tänkte jag dock göra det hela lite annorlunda. Idén är att fläka ut lammsteken eller bogen, marinera denna i olivolja, rosmarin, vitlök och citron i några timmar. Genom att fläka ut den kommer kryddorna in djupare och lammet får den oslagbara smak av ovan nämnda marinad som jag så är ute efter. Denna gång hade jag tänkt att marinera lammköttet två gånger, en gång före och en gång efter grillningen. På så sätt torde jag få med och in så mycket smak av örterna, vitlöken och citronen som möjligt. Servera med en grekisk sallad och en rejäl skål med Pico de Gallo. För er som ännu inte, trots att jag tipsat om det otaliga gånger testat rödvinet Soprasasso – gör det nu och jag ska sluta att tjata.

Grillad utfläkt lammstek – recept 4 personer
1,2-1,5 kilo lammstek (kött från bakre bog, där benet skurits loss)

Marinad 1
1 kruka färsk finhackad/mortlad rosmarin
5 dl olivolja
3 solovitlökar fint och grovt hackade
1/2 näve flingsalt
nymalen svartpeppar
saft och zestat skal från en citron

Marinad 2
1 dl olivolja
1/2 färsk vitlök (pressad)
flingsalt
nymalen svartpeppar
Rosmarin grovt hackad.

Blanda alla ingredienser till den första marinaden. Parera lammsteken. Då steken (bogen) har suttit runt ett ben kan man snitta upp steken så att den blir till en lång bit. Skär sedan denna långa bit från sidan, på längden nästan helt igenom. Vik ut så att den endast blir hälften så tjock men dubbelt så bred. Lite som när man gör fjärilskotletter.
Marinera i några timmar i kylskåp. Vänd och ge kärlek emellanåt.
Torka av så att lammet inte dryper av olja, vi vill inte elda upp allting direkt. Grilla på en blandning av kol och briketter. Grilla gärna med indirekt värme så att köttet hinner fånga upp så mycket smak och arom av glöden som möjligt innan det är helt färdigt.
Innan grillning är det smidigt att göra i ordning marinad nummer två. När köttet grillat färdigt vänder jag biten i den sista marinaden. Köttet får vila under en bit grillfolie i kanske en kvart innan det trancheras i tunnare skivor

lammstek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.