Kolgrillade ajvarbiffar, ricottakräm och somrig sallad

den

Italiensolvarma tomater i mitt uterum. Där har ni det. Tillsammans i små klyftor med kalamataolivolja och flingsalt, lyfter de min roman- och ruccolasallad med avokado. Gurka är för barn och husdjur, om den inte är hemodlad av en mamma, i växthus med mycket gödsel. Förstås. Pust, höll på att göra bort mig själv rejält där.
Den nya grillen används flitigt och ovan beskrivna sallad sällskapar ikväll med kolgrillade ajvarbiffar och en ricottakräm med franska örter. Jag tycker egentligen inte om uttrycket franska örter, främst av den anledningen att man inte har en aning om vilka örter det handlar om, de kan lika gärna komma från Italien, men väljer att använda benämningen ändå. I brist på ett bättre ord för örter-man-har-hemma-för-stunden-örter så får det bli så. Lättare att förstå nu, eller hur.
Kortvecka och snart helg. Längtar. Kan knappt bli bättre. -Jo, just det. När man vet att man lyckats. Bättre än vanligt och i förväg.

Kolgrillade ajvarbiffar med ricottakräm och somrig sallad – recept 4-6 personer

Ricottakräm
250 g ricotta
blandade örter (hackade)
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Ajvarbiffar
800 g nötfärs (finmald)
4 msk ajvar
0,5-1 msk torkade chiliflarn
2,5 msk ströbröd
2 ägg
1,5 msk flingsalt

Somrig sallad
romansallad
ruccola
solvarma tomater (klyftade)
4 msk olivolja (kalamata)
2 avokado (grovt skuren)
flingsalt och svartpeppar
(ärtskott)

Gör ricottakrämen. Hacka och blanda de färska örter som finns hemma med olivolja, salt och peppar. Idag hade jag oregano, timjan och persilja till hands. Ställ åt sidan.

Blanda samtliga ingredienser till ajvarbiffarna förutom köttfärsen i en större skål. Låt ströbrödet svälla i någon minut. Blanda sedan ihop allt med köttfärsen. Har du självaktning – använd händerna. Gör cirka åtta ajvarbiffar, ungefär två centimeter tjocka och låt sedan vila på bänken borta från solen, medan grillen blir varm.
Grilla. Lägg alltid ajvarbiffar på hett galler. Vänd först när de fått lite knaprig yta och lossnar lätt från gallret. Inte innan. De lossnar när de är redo och senare förstås. Vänd med stekspade som har långt skaft.
Skär och blanda till salladen under tiden, eller kanske lite i förväg. Drick lite vin. Ajvarbiffarna är lagom för de flesta när de precis börjar släppa lite vätska när man trycker på dem med fingret. Några minuter eller så.

grillade ajvarbiffar med ricottakräm

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Ingemar skriver:

  Hej!
  Lagade detta idag, 14 nov. Inga solvarma tomater, men väl rumsvarma. Använde ”stark” ajvar och ett par stänk Habanerosås i köttfärsen, blev en underbar kombination med Ricottakrämen.
  Och visst kan man grilla fast det inte är sommar!!
  Inmar

  1. Thomas skriver:

   Självklart. Att grilla har ingenting med väder att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.