Lingonkokta päron med vaniljglass och kolasås

den

Det är ju lite konstigt att jag inte delat med mig av detta recept tidigare. De lingonkokta päronen är vackra, rätten är välkomponerad, god och nyttig. Nyttig för själen. Dessutom ger skapelsen ett väldigt pretentiöst intryck och allt detta efter endast  minimalt med ansträngning. Jag var faktiskt helt säker på att jag visat upp den tidigare. Jag gör den ofta och den är ju lite av en klassiker. Lite som päron och After Eight som gjort en klassresa.
Kolasåsen gör man enkelt på kondenserad mjölk. Den är ett kärt barn som har blivit omåttligt populär och går under många namn. Dulce de leche och Tjinuski bland annat. För några år sedan var den något av den tidens pulled pork, hemgjorda korv eller chili. Jag tror att den kommer att hålla länge, framförallt för att den är så enkel att göra och går att förbereda. Den känns nästan lite som fusk.
Lycka till!

Lingonkokta päron med vaniljglass och kolasås – recept 4 personer
4 päron (fast sort, gärna lite mindre i storlek)
4 dl rårörda (ekologiska) lingon
0,75-1 L lingondricka (JOKK)
vatten så att päronen täcks
3 kanelstänger
2 stjärnanis
(4 skopor vaniljglass)
1 burk kondenserad mjölk

Skala päronen men behåll skaften på. Välj gärna ut päron med skaft kvar redan i butiken. Det blir snyggare så.
Lägg ner de skalade päronen i en kastrull med de rårörda lingonen, lingondrickan, vatten och kryddor. Se till att päronen är täckta. Koka upp och sjud sedan i ca 20-25 minuter beroende på storlek. Päron ska bli mjuka men fortfarande vara fasta. Låt svalna i sin lag. Förbered gärna päronen dagen innan, låt ligga kvar i lagen och ställ in kylen så att de hinner suga åt sig av smaker och färg. Själv har jag aldrig tid med detta, så jag sjuder mina päron på förmiddagen samma dag. Det går också bra.
Skär päron lite på snedden i underkant så står de vackert upp på tallriken. Lägg upp med någon skopa vaniljglass, toppa med kolasås (recept nedan) och lite citronmeliss.

Kolasås (dulche de leche) – recept 4 personer
1 burk kondenserad mjölk
vatten så att burken täcks

Lägg ner den oöppnade burken med kondenserad mjölk i vattnet. Låt koka upp och sedan sjuda 2-3 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt av vattnet. Fyll på vatten om det behövs. Ju längre såsen sjuds desto tjockare blir den i konsistensen. Till detta recept vill jag ha såsen relativt rinnig, varför jag tar av den redan efter två timmar. Låt svalna. Såsen kan med fördel serveras lite ljummen, till just lingonkokta päron och lite vaniljglass. Dryckestips – St Stephan´s Crown – Tokaji.

lingonkokta päron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.