Kolsyrade sfärer – en fortsättning

Sent i lördags lekte jag vidare lite med sfärerna. Istället för att doppa ner dem direkt med sked i alginatbadet, frös jag in dem i halvklotsformar. Sedan värmde jag upp badet till 50-55 grader och kastade ner sfärerna frysta. Till utseendet blev de då mer jämna och allt gick smidigare. Inget kladd, inget bök. Om man fryser in i förväg blir det möjligt att göra fler åt gången och man kan förbereda sfärer till en större bjudning.
Ännu senare på kvällen kom jag på att sfärerna kan kolsyras också. Jag blandade en gin och tonic, slog ner den i sifonen tillsammans med några sfärer. Jag drog i två kolsyrepatroner och lät sfärerna sedan vila i kylen under tryck i två timmar. Resultatet blev magiskt och sfärerna reste sig nästan till klot på grund av trycket från kolsyran. Känslan när de brister mellan tunga och gom är en upplevelse. Hur ska jag någonsin kunna dricka en vanlig drink efter det här?  -”…still not a drink. An eat…”

kolsyrade sfärer

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Daniel Pettersson skriver:

    Tack för trevlig inspiration med häftiga recept som både ser goda och häftiga ut.
    Har du något tips på vart jag hittar snygga skedar eller fat att servera sfärer på?

    1. Thomas skriver:

      Tack! Jag vet inte exakt var man kan hitta sådana. Jag är en sådan som har några tallrikar som jag älskar och som är lite finare. Sedan köper jag mycket små uppläggningsfat och tapasskedar som jag bara råkar ”springa på”. Jag vet att kedjan In&Finn har mycket som man har råd att tröttna på. Har för mig att de har mycket smågrejer som kan passa till sfärer. Googla annars på tapasskedar, så kanske du hittar några bra på nätet. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.