Konfiterad fläsksida med smörbakad rotselleri, rostad spetskål, mandel och äpple

Det finns dyra fina middagar och sen finns det billiga fina middagar. På ett sätt är de senare nästan roligare, det blir mer av en utmaning och man blir nästan förvånad när något så enkelt förvandlas till något så bra. Det är något av ett hantverk när ruffiga råvaror som kräver din kärlek plötsligt blir till något ädelt som ger tillbaka tusenfalt. Det får mig att tänka på historien om den fula ankungen. Hur rätten i slutändan blommar ut och sopar mattan med en hastigt stekt köttbit som inte fått något extra gos.

Rätten jag talar om är konfiterad fläsksida med smörbakad rotselleri, rostad spetskål, mandel och picklat äpple.

På toppen hamnar flarn av rostad mandel och picklade svenska äpplen. Det är salt, behagligt fett men samtidigt friskt, knaprigt, syrligt och lite sött. Jag tror hela smakpaletten täcks in. Check, check, check, check och check!

Den konfiterade fläsksidan tar några timmar i ugn, men det är mest passiv tid. Ståendes lagandes vid bänken är man bara i omkring tio minuter. Det är lite lustigt att jag kallar det för hantverk, när rätten egentligen lagar sig själv. Har man bara koll på tid och temperatur, har ett hum om hur en aptitlig tallrik ska läggas upp och inte glömmer det picklade äpplet på bänken, så är det här en rätt som vem som helst kan laga till vem som helst. Att det ligger i rättens natur att positivt överraska gästen stör inte heller. Återigen – hur kan något så simpelt bli så ädelt av nästan bara smör, värme och tid i ugn?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. lukas hellman skriver:

  Hej!

  Vad skall man dricka till?

  Väl mött,

  Lukas

  1. Thomas skriver:

   Vi drack ett mustigt rött vin till, men det skulle nog vara ännu mer intressant med en torr/halvtorr äppelcider eller en fruktig ale.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.