Mezcal coffee infused Negroni – en fredagsdrink om att festa med Yakuzan

Idag bygger jag vidare och trixar lite med en av världens mest klassiska drinkar. Flygplansdrinken nummer ett – Negroni. Lika delar gin, campari och röd vermouth. Perfekt drink att blanda på flyget. Man beställer in tre småflaskor av varje. Det obligatoriska plastglaset kommer in och med lite tur har det fyllts upp med en eller flera isbitar som lyxigt plockats ned med stålpincett. Snart sitter man där och pysslar bland småkorkar, minibuteljer, servetter och reklamblad om destinationens utbud av nöjen. Inte spilla nu! Allt sker i skenet av solen som speglar sig i stolsgrannens flint framför. Hur kan det bli så där tunt på toppen utan att man hittar trimmern? Poängen är i varje fall att det är ganska snitsigt att sitta och bartenda på ett charterflyg. Man höjer sig lite över snorkiga gubben på andra sidan gången som tror att blended whisky är guds gåva. Dessutom blir det mysigt på något vis. Mycket trevligare än den ljumna Heineken på burk som samma snorkgubbe också köpt till överpris.

Apropå resor. Har ni provat på att festa med yakuzan någon gång? När vi var på Hawaii hamnade vi lite av en slump i en upphöjd glasbur med utsikt över dansgolvet. En vakt plockade in oss. Det berodde helt klart på min systers långa blonda hår eller fru Sofias korta svarta klänning. Andreas, svågern, hade också långt solblekt hår på den tiden. Kanske såg de bara fel i all rök och i stroboskopets blixtrande ljus? Hur jag kom in har jag ingen aning om? Vi alla kom i varje fall med in. Vi hade inte så mycket att välja på. När en fet kostymklädd japan med solbrillor och hörselsnäcka lägger handen på ens axel och ber en komma med så följer man. Särskilt då ens fru rövats bort mot drakhålan framför ögonen på en. Väl inne i hålan hälsade vi artigt och nervöst på drakarna. Jag tror nästan att jag kan ha bugat lite. Livrädd. Vår alldeles egna servitör frågade vad vi ville dricka och placerade oss sedan nedanför soffan med kostymklädda skrattande japaner som satt varannan med någon i sexigt fodral. Vi vanliga dödliga tittade på varandra och undrade hur länge vi var tvungna att sitta för att inte bryta mot någon kod eller förarga någon. Det vore ju trist att bli halalad med en katana med en hel vecka kvar av semestern i Waikiki. Männen i soffan kändes lite obehagliga då de fortsatte att peka ut mot dansgolvet varpå hörselsnäckemannen hämtade in ännu ett gäng unga tjejer. Efter att tag inser jag att någon sitter på soffans armstöd precis bakom mig. Den unga killen är väldigt överförfriskad och vi försöker i kroppsspråket vara tydliga med att han inte tillhör vårt sällskap. Sekunden senare står hörsnäckemannen framför oss igen.

-”Is this space cake with you?” -”Definitely no sir. No way. Never seen him before.”

Skoningslöst utlämnad åt sitt öde blev rymdkakan utrymd direkt och vakten ursäktade sig för att vi störts. Några minuter senare var det vår tur att ursäkta oss medan vi backade ut. Det har jag också sett att man gör på film. Går baklänges ut. Det kändes skönt då. Vi levde. Idag är jag mest arg för att vi inte bara beställde in något extra gott och dyrt. Förmodligen var de inte så farliga.

Drinken då; den modifierade flygplansdrinken. Jag byter ut ginet mot mezcal, fixar en skummig topp och lägger apelsin och några chili stripes på toppen. Skål! Nu tar vi helg.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ola skriver:

    Ser riktigt god ut och måste provas!

    Skulle du rekommendera en kryddigare mezcal som Montelobos eller en mildare som Patron Silver?

    1. Thomas skriver:

      Hmm. Svårt att säga? Jag körde med en Derrumbes som är smakrik, men ganska mild och tyckte det blev bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.