Köttgryta – en manlig sådan med en kaxig bit högrev

För att väga upp för det förra lite metrosexuella inlägget med Helgeflundra och lök, upplagt som en annan botanisk trädgård, kommer här en köttgryta som skulle fått grabbarna på Fagerhult att framstå som okyssta sissies. Med Sofia borta, finns det dessutom tillfälle att göra något extra manligt köttigt. Jag behöver inte anstränga mig med uppläggning, tillbehör eller att duka fint. Det blir bara jag och min köttgryta. Eyvind är redan utfodrad.
Tidigare i veckan sökte jag inspiration inför middagen och bad min goda hustru om råd. Svaret jag fick gjorde genast det hela mycket enklare. -”Jag vill inte ha kött!”
Har ni ätit det någon gång? Med sådana påhittiga inspiratörer omkring sig behöver man ingen hjälp. Jo förresten, med anledning av att Sofia avslutat sina studier har hon blivit bjuden på middag av Nacka kommun ikväll, ? Jo, man tackar. Tillfället kunde inte komma mer lägligt. Älskling! – glöm nu för all del inte att tacka för maten ordentligt och att tala flitigt och trevligt med dina kollegor. Barnen kommer annars att sakna dig på måndag. Dansa inte på bordet.  -”Hold your horses nu Karlstein” som en förståndig gammal vän en gång sa. Prekärt läge. Åter till köttgrytan.
En välmelerad och kaxig bit högrev skärs ner och steks på tills ytan blir lagom krispig. Stek i olja som klarar högre temperatur än smör så blir det jättebra. I hög panna har jag sedan tillsammans med köttet i en himla massa kryddor, rester ifrån grönsaksförrådet, dijonsenap, chiliflarn, vitlök, kalvfond, tomatpure, vitlök och vatten. Det blir många smaker och närmast lite som en roadmovie av Almodóvar. Mängder har jag ingen aning om, det är inte alls noga och ska liksom bara koka med och ge smak åt köttet. När köttgrytan fått koka under lock i två timmar, placerar jag mig i soffan med en gaffel. Framför TV:n fiskar jag sedan upp de munsstora bitarna av mört och saftigt högrev. Salladsblad, tomater, gurkbitar och allt annat som inte ger kärlkramp glömmer jag lyckligtvis kvar i kylskåpet. Självklart dricker jag öl till. Norrlands Guld Ljus och direkt ur flaskan. Kanske man ska skaffa sig en sådan där brynja ändå, imorgon kan det ju vara försent? Manligt.

Manlig köttgryta – Recept 1 person
1kg högrev
paprika
chiliflarn
vitlök
dijonsenap
selleri
4 st gula lökar i klyftor
vatten
blad av savoykål
salt och peppar
olja till stekning

köttgryta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.