Räksoppa – räkfond och vispgrädde

Idag tänkte jag bjuda på på något så enkelt som en riktigt bra räksoppa. Senast vi åt big ass mofo räkmacka så gjorde jag en räkfond, räkbuljong, avkok eller vad man vill kalla det på räkskalen. Fonden frystes sedan in och idag får den komma till nytta. Det hela är väldigt enkelt. Jag steker på räkskalen i smör tills de ändrar färg, man kan faktiskt steka på dem ganska hårt. Sedan tillsätter jag bitar av allehanda grönsaker som ockuperat min kyl. Jag föredrar gul lök, dill, lite citronsaft och någon tomat eller tomatpuré. Är det knapert med det gröna går det bra med någon potatisbit. Morot är också trevligt, men räkskalen är det viktigaste. Sedan tillsätter jag vitt vin medan värmen är ganska hög. Det ska fräsa till rejält när man har i vinet. Låt koka ihop något och tillsätt vatten. Låt koka i minst 2 timmar under lock. Kontrollera hela tiden att det finns tillräckligt med vatten i kastrullen. Det kommer att behöva fyllas på åtminstone en gång. Kom ihåg att det är vattnet som ångar bort, inte smakerna. Var därför inte rädd att tillsätta mer vatten, du kommer inte att ”spä ut” din fond. Smakar det för lite när du nyss fyllt på, vänta tills det kokat ner och smaka igen. Smakerna frigörs mer, ju längre det får koka. Mot slutet kan man låta vattnet koka bort för att tjocka till det lite, men särskilt tjock brukar jag inte göra den. På skal ifrån ett kilo räkor kanske jag tar ut 8 dl fond/buljong.
Räksoppan då? Jag hettar upp buljongen, eventuellt tillsätter jag lite tomatpuré och vitt vin beroende på hur jag tycker smakerna ligger. Var försiktig med salt, det brukar inte behövas. När buljongen är varm, tar jag av den från plattan och tillsätter under omrörning vispgrädde. Inte vispad grädde. Under konstant passning och omrörning låter jag räksoppan sedan sjuda i kanske en kvart. Grädden får inte reducera för mycket då det lätt går lite åt knäckhållet. Lite inslag av knäck är ok, men inte för mycket. Vill man ha en tjockare soppa går det bra att toppreda med lite vetemjöl. Smaka av. Vill man så går det alldeles ypperligt att toppa med lite nyskalade färska räkor samt en dillvippa.
Servera gärna med ett ljust, lite segt och nybakat vitt surdegsbröd. Min favorit är ju helt klart levainbrödet. En vitlöksaioli till är också trevligt. Vintipset för dagen får bli ett vin som vi ofta dricker på eftermiddagen. Det är friskt, kommer från Alsace och är väldigt angenämt – Pinot Blanc.

Räksoppa – recept 3-4 personer
5 dl fond/buljong ifrån avkok på räkskal
5 dl vispgrädde
(någon näve nyskalade färska räkor)
(dillvippor eller annat grönt, persilja, sparris?
levainebröd, smör
vitlöksaioli

Tips! – räksoppan är egentligen bara en hårsmån ifrån att bli en väldigt god sås. Om man reducerar soppan lite hårdare mot slutet och reder av soppan med lite maizena så är saken skaldjur. Självklart kanske man inte då behöver göra lika mycket.

Räksoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.