En kulinarisk resa i trekantsområdet

smörrebröd sikJag kände så mycket för rubriken att jag bara var tvungen att skriva ett inlägg. Lite otippat föll valet på smörrebröd. Trekantsområdet kallas regionen mellan lilla Bält, Kolding fjord och Vejle fjord. Just Kolding ska tydligen vara något speciellt.
På torsdagar brukar lusten att laga mat komma tillbaka, för att senare framåt lördagen någon gång efter frukostkaffet ha kulminerat i någon slags topp. På söndagen har den i regel stagnerat något, men kan i regel ändå räddas med en och annan hemgjord pizza, söndagsstek eller kalops.
Smörrebröd känns inte som en lördagsmiddag. En torsdagskväll som idag kvalar den in, men varför inte smörrebröd som sen lördagslunch? Sen är det ju bara nedförsbacke. En tidig start på en trevlig kväll. Min blivande svåger vet vad det heter. Förresten, när får vi gå på bröllop? Jag älskar bröllop.
Smörrebröd består av ett grövre saftigt rågbröd som toppats med ett ganska matigt pålägg. Vad man väljer att lägga på kan variera i all oändlighet. Använd gärna rester ur kylen, det var nog så det började? Annars gör man smörrebröden extra lyxiga och handlar grejer särskilt för dessa. Det finns bara rätt. Inga fel. En klassiker måste man dock ha med. Jag väljer rostbiff, remoulad och rostad lök. Kanske en kapris för att det ska snyggt ut. Det salta köttet, den krämiga remouladen, det mjuka brödet och den krispigt rostade löken. Riktigt bra. Jag underskattade helt klart detta smörrebröd, som denna gång avgick med segern. En skön kombination helt enkelt.
Ett annat, lite annorlunda smörrebröd med lite norrsken i sig, är det med renstek, pepparrotsröra och lingon. Det är lustigt hur endast ett fåtal lingon närmast gör en flygande mara på pepparroten och fullständigt trycker ner den annars så stingsliga örten. Coolt.
Det blir även ett med varmrökt sik, gräslök, rädisor, rödlök och rå äggula. Skär gärna lökskivorna lite på snedden så att äggulan får lite stöd. Brödet suger upp äggulan bra. Några rejäla drag med peppar- och saltkvarnen så är du hemma. Vackert magiskt.
Vill man säkra upp avslutar den fege med en vanlig skagenröra på det mörka brödet. Toppa med en reslig dillvippa. Det blir ju inte godare än så.
Självklart dricker man öl till, gärna lite olika sorter. Någon ljus till de mer fiskiga bröden, någon mörkare till de mer köttiga. Kanske den lille? Har du tur känner du snart hur låtsasdanskan näst intill rullar flytande över tungan. Du kommer att fråga dig – när smakar en Tuborg bäst?

Smörrebröd – recept
Recepten är ju ganska självklara. De innehåller ju bara det som jag räknat upp ovan. Jag gör en egen enkel remoulad på endast majonnäs och bostongurka. Smaka er fram med någon tesked bostongurka i taget. Pepparrotsröran består av lika delar pepparrotsvisp, vispad grädde, några rasp riven färsk pepparrot, lite gräslök samt hackat rökt renkött. Svårare än så är det inte.
smörrebröd hemsida 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.