Lakritspannacotta med hallontopp – ett lyckat experiment

Experimentet föll väl ut. Målet var att bygga en pannacotta som kunde stå av sig själv. Jag funderade på om såsen skulle få ligga bredvid eller vara en del av pannacottan. Den hamnade ovanpå, det hade känts lite grått annars. Ett tag tänkte jag lägga lakritspannacottan ovanpå en stor klick hallonsås, trycka iväg den på den långa tallriken och kalla den för pannacotta på glid. Nästa gång. Idén var rolig.
I början av året var vi hemma hemma hos en gammal kompis. Det är därifrån idén med lakrits och hallon kommer. När jag var yngre älskade jag kryptoniter. De hårda saltsöta karamellerna som fullkomligt exploderade i munnen. Jag vet inte om de själva hade tänkt på vad de egentligen skapat, men bra var det. Jag var tvungen att göra en egen. Tack förresten för alla bra middagar ni lagar. Jag hoppas att ni inte sliter ihjäl er för min skull. Ni lyckas och överraskar var gång.
Det blev två olika varianter av lakritspannacotta, dels experimentet, men även en mer klassisk, i cocktailglas. Jag var ju tvungen att ha en back up. Helt vanlig är den dock inte. Jag gör den sned, det är roligare så. Hur, tror jag att ni kan räkna ut själva. Lycka till.
Till denna efterrätt lyssnar vi självklart på Kryptonite.

Lakritspannacotta med hallontop – recept 6 personer
5 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1 vaniljstång
2 teskedar svart karamellfärg
1,5 msk lakritspulver
2,5 blad gelatin

Blötlägg gelatinbladen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stången med frön, grädde socker och övriga ingredienser i en kastrull. koka upp och rör om ordentligt. Lakritspulvret kan vara svårt att få ut. Justera färgen med karamellfärgen. När det kokat upp, dra åt sidan och ha i de urkramade gelatinbladen. lös upp och häll upp i lämpliga glas. Kyl och låt pannacottan sätta sig. Det brukar ta ungefär 4 timmar.

Hallontopp
500 g frysta hallon
2 dl vatten
1 dl socker
(2 gelatinblad (alt. 2))

Nu finns det två valmöjligheter. Om man vill göra en klassisk pannacotta rekommenderar jag att göra alternativ 1. Den är grym. Pannacottans konsistens ihop med den flytande såsen är perfekt. Vill man experimentera och leva på gränsen, så  bygger man en fristående pannacotta. Gå på alternativ 2.

Alt. 1) Koka upp de frysta hallonen med socker och vatten. När de sjudit i knappt en timme är de färdiga för mixern. Självklart kan man ta hallonen tidigare, men jag får för mig mig att de blir bättre om man skyndar långsamt. Mixa. Helst genom ett filter för att få en helt klar sås. Låt svalna i kyl och häll över den färdiga pannacottan precis innan servering.

Alt. 2) Låt pannacottan sätta sig i kyl i minst tre timmar. Blötlägg gelatinbladen. Gör hallonsåsen enl. alternativ 1. Efter att såsen mixats, koka upp såsen igen och tillsätt de blötlagda, men urkramade gelatinbladen. Låt sedan svalna av utan att såsen stelnar. Rör ständigt. Slå sedan hallontoppingen över pannacottan som står i kylen. Låt koagulera i ytterligare 3-4 timmar. Ungefär 8 timmar efter att du börjat kan ni njuta en cool efterrätt.
Jag garnerade självklart med hela och stötta kryptoniter.
lakritspannacotta enligt alternativ 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.