Kammusslor, torskrygg och chèvresallad – en fredagsmeny

Det blev en annorlunda fredag. Jag var kvar på jobbet. Länge. Jag kommer definitivt att få äta upp det, men jag kan ärligt erkänna att jag aldrig varit kvar på jobbet till klockan 15.40 en fredag. Inte på tio år i varje fall. Å andra sidan jobbade jag ju inte. Jag drack kaffe och snusade, men vilken stämning. Snöslasket utanför, det rostiga apparatskåpet på grannens tak, jag ensam till knäna intrasslad i scartkablar och antenner. Jag kollade på hockey, kisandes framför en tjock-TV. Vad gör man inte? Sverige vann men jag orkar inte ens vara dryg. För första gången någonsin tyckte jag nästan synd om finnarna. Nästan, men vissa i den ingifta släkten kommer ändå se det som ett framsteg.
Sofia slutade sent. Egentligen var det nog därför jag var kvar. Tänk att likt Sofia sluta först klockan 16:00(!) Hennes svärfar har ett ord för det där – att jobba sent en fredag. Det är knappast rumsrent, ej heller politiskt korrekt, aldrig feministiskt, och över huvud taget inte accepterat på något plan, men när jag tänker på att jag idag också är en sådan, ler jag ändå. Jag är ensam och behöver inte vara PK. Inte nu. Vem ska döma?
Idag blev det gratinerade kammusslor med citron och vitlökssmör, följt av en torskrygg, toppad med bacon, en chévresallad, skirat smör och gott vin. Till efterrätt tror jag nog att jag anstränger mig och smäller till med en Gin och tonic. Gott nog. Som i eftermiddags. Vem är här? Vem ska döma?
chèvresallad

Gratinerade kammusslor i citron och vitlökssmör – recept 4 personer
4 levande kammusslor (i skal)
1/2 klyfta citron
lite persilja (hackad)
1 klyfta vitlök
100 gr smör
flingsalt
svartpeppar

Förbered citron- och vitlökssmöret. Hacka en vitlöksklyfta grovt. Lägg ner hacket i en mortel. Blanda i morteln med hackad persilja, smör, salt och peppar.  Krossa och mortla. Låt smakerna sprida sig. Pressa ner lite citronsaft. Blanda och ställ åt sidan.
Lägg kammusslorna i vatten, då brukar de öppna sig något och är lättare att ”få tag på”. Bänd isär sköldarna något. Titta in och se hur musslan sitter. Rikta en kniv mot ”taket” av kammusslan och skär loss så att sköldarna delas. Dra bort, rensa och plocka ur allt från skalen. Den orangea romsäcken och själva musselkroppen är delikatesser och det vi är ute efter, resten ska slängas. Plocka ur allt.  Är det knepigt första gången kommer det att gå betydligt enklare nästa gång. Använd händer och kniv. Lägg kammusslor och romsäckar åt sidan på en tallrik. Rensa sedan ur de kupade skalen, borsta rent och plantera sedan själva musslorna och romsäckar tillbaka i skalen. Skär tre ganska djupa snitt i varje mussla så att värmen kan tränga ner. Toppa med ungefär två teskedar av det smaksatta smöret ovanpå varje mussla. Gratinera i ugn, i 200 grader i ca 12 minuter. Toppa med lite persilja, kanske en citronklyfta. Klart.

Torskrygg med bacon, skirat smör och chèvresallad – recept 4 personer
800 gr torskrygg

0,75 dl strösocker
0,75 dl salt
2 L vatten
140 gr bacon

Jag rimmar nästan alltid min torskrygg. Då blir den som man vill ha den. Perfekt. Så som på restaurang. Har ni någon gång undrat hur fisken kan vara så saftig, dela sig så vackert, hålla ihop så bra, men ändå vara färdig? Det beror på att den var rimmad.
Man rimmar fisk genom att lägga den i en lag av vatten, socker och salt. Koka upp vatten. Tillsätt sedan socker och salt. Låt lösa upp och sedan svalna av. Isbitar does the trick. När lagen har svalnat, lägg ner torsken och låt ligga i en timme. Inte mer. Ta upp, torka av och gör färdig för ugn. Torskryggen ska sedan ligga i ugn i 150 grader i ca 20 minuter beroende på tjocklek.

Knaperstek välskurna små bitar av bacon. Låt rinna av på papper och toppa sedan torskryggen.
torskrygg

Chèvresallad
1 röd och grön paprika
bladsallad, rosésallad, krispsallad
1 näve bondbönor
1 liten rulle chèvre
akaciahonung (flytande)
salt och peppar
1 msk olivolja
100 g smör (skirat)

Skölj salladen och låt rinna av. Skär i stora breda bitar.
Rensa och dela paprikorna i klyftor. Stek sedan på i rapsolja på hög värme. Lite flingsalt. De ska få rejält med färg, men vara krispiga. Ställ åt sidan.
Koka upp vatten och dra av från plattan, lägg ner de snoppade bönorna i vattnet under lock och låt ligga i minst 5 minuter. Häll sedan av och vispa runt i en kastrull med skirat smör, precis innan servering. 
Skiva chèvren som helst inte ska vara kylskåpskall. Skivorna som är ungefär 1 cm tjocka ska sedan delas på hälften. Toppa varje bit av chévren med lite flytande akaciahonung och blanda ner med med salladen.
Rosta solrosfröna i torr panna. Håll uppsikt. Det går fort. När fröna fått lite färg, ta av och droppa lite olivolja över. Blanda med någon nypa flingsalt.
Blanda alla ingredienser i salladen utom fröna. De gör sig bäst på toppen av salladen precis innan servering.

Servera chévresalladen med torskryggen och lite skirat smör. Använd inte alls lika mycket smör som jag gjorde. Jag körde lunchrestaurangstuket. Inte bra. Skärpning. Droppa hellre, lite ”finkrogsaktigt” smöret runt fisken och fyll på senare om det blir för lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.