Lammracks med grillwokade grönsaker och chèvrekräm

Det är lika underbart varje år då denna tid kommer. Vi får dock alltid pyssla lite i förväg innan vi kan börja njuta. Det finns inget undantag. Har aldrig funnits. Julsakerna har precis som tidigare år gjort sitt sedvanliga depåstopp. De har dröjt sig kvar och när första vårsolen kommer är de fortfarande i vägen. Det kommer alltid stå saker i vägen. Ibland tänker jag att det kanske finns en mening med förstöket. Andra gånger inser jag bara att vi varit lata för stunden. Vi har återigen röjt ett rum på bekostnad av ett annat. Som alltid.
Om jag var vårt uterum skulle jag kapitulera efter varje säsong. Från att ha varit hela familjens gosegris från början av mars till slutet av oktober lämnas jag ensam för att dö. Här har dansats, skrattats, ätits och druckits. Till och med sovits. Jag tillåts att grotta igen, min inredning blir dammig, mina löv faller och mitt glas fläckas. Jag förvandlas till ett bihang som ingen längre vill minnas, än mindre se. Någon gång kan det hända att någon kommer ut och jag skiner upp, men lika hastigt lämnas jag ensam kvar med en ny kasse tomglas, ytterligare en sabrerad champagneflaska, några verktyg eller en ännu inte avsvalnad gryta. Inte längre äter någon grytan hos mig och ingen vill längre värma upp mitt inre. Aldrig tänds det ett ljus, snarare snor de glödlampor från mig. Under denna mörka tid tycks jag mest fungera som ett kombinerat förråd, ett kylskåp med jättekapacitet, en pantmaskin eller bara ett bortglömt kallt och grått utrymme.
Nu däremot. Nu är det nya tider och inom en vecka har jag glömt allt ont de har gjort mot mig. Jag är numera den som familjen längtar hem till. Kanske får jag en make over även detta år? Jag har hört att det talas om en sådan. Även om den inte blir av så kommer min vinranka snart att blomma, middagar kommer serveras och drinkar kommer att blandas. Bara det blir grönt igen så är de förlåtna.

Grillade lammracks med grillwokade grönsaker och chevrekräm – recept 4 personer
4 rader lammracks
4 kvistar rosmarin (bladen, grovt hackade)
1 riven solovitlök
salt och peppar
1 röd paprika (skuren i större bitar)
1 gul paprika (skuren i större bitar)
1 grön paprika (skuren i större bitar)
4 små rödlökar (skurna i klyftor)
6 klyftor citron
1 handfull strimlad ingefära (färsk)
1 kruka koriander
salt & peppar
ca 2 dl bredbar chèvre
2 msk olivolja
lite färsk timjan (eller annan ört)
salt och peppar

Parera lammracksen. De ska grillas hela. Gnid in era lammracks med den grovt hackade rosmarinen, den rivna vitlöken, salt och peppar. Låt lammracksen ligga framme i minst en timme på köksbänken för att komma upp i temperatur innan grillningen.
Hacka, klyfta och strimla grönsakerna. Kasta sedan ner i en wokpanna med hål avsedd för grillen.
Förbered chèvrekrämen. Blanda osten med lite olivolja och smaka av med timjan, salt och lite peppar.
Grilla sedan de lammracks som nu tagit smak av kryddningen. Det tar ungefär 8-12 minuter, helt beroende på temperaturen på grillen. Jag använder sällan termometer just när jag grillar, men är man osäker så är det en bra idé. Det här är alldeles för gott för att övergrillas. Låt sedan vila i 5-10 minuter.
När köttet vilar passar jag på att woka grönsakerna. Råheten ska ha släppt, men de ska fortfarande vara krispiga. Även grönsaker eftersteker något. Strö över den grovt hackade koriandern precis innan servering.
Sist trancherar jag mina lammracks. Servera med de på grillen wokade grönsakerna, chèvrekrämen och ett rödvin som får det att sjunga i munnen.

lammracks

lammracks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.