Lammracks och spaghetti med sommartryffel

den

Jag tänkte börja detta inlägg med ett erkännande. Som den finsmakare och experimentella matbloggare jag vill utge mig för att vara, är det ett väldigt penibelt sådant. Håll i hatten, här kommer det. Nä, nu fegade jag ur. Jo förresten. Nu. Jag har aldrig någonsin tidigare, inte förrän idag, tagit en riktig tryffel i min mun. Så. Då var det gjort. Otroligt pinsamt. Kan vi gå vidare nu?
Kvällens middag består av mitt favoritkött, lamm. Närmare bestämt av lammracks. Kött som tillagas med ben smakar verkligen så mycket mer än bara en renskuren filé. Dessutom är lammracksen otroligt trevliga att presentera på tallrik. De blir resliga, är lätta att laga och köttet håller som oftast hög kvalité. Tillbehöret idag kanske inte är något man brukar förknippa med just lammracks, men jag tror att det kan bli bra kombination. Jag har valt en bra spaghetti med mycket ägg i. Spaghettin kokas som vanligt, men tas när den är något mer al dente än vanligt. När pastan kokats ska den nämligen ner i en vid traktörpanna, där schalottenlök redan har fått svetats med rosmarin, pesto och olivolja, för att slutligen sedan ha sjudits i vitt vin. Den hyvlade sommartryffeln som pastan sedan toppas med innan servering är både vacker och god. Tryffeln bidrar med det där lilla extra som man inte riktigt kan sätta fingret på. Jag tror att Sofia inte längre är ensam, jag har hittat något nytt att vara svag inför. Tänk att få toppa en delad hummer med denna lilla, men underbara skapelse. En annan gång. Snart.

Lammracks och spaghetti med sommartryffel – recept 4 personer
600 g lammracks (ca 3 klubbor/person)
1 dl olivolja
1/2 dl rött vin
1 kruka rosmarin
3 sommartryffel
400 g (torr) spaghetti med ägg
4 schalottenlökar (finhackade)
1 dl pesto (basilika)
1 dl torrt vitt vin
en skvätt olivolja
1 dl fint riven parmesanost

Förbered marinaden till lammracksen. Grovhacka 4 kvistar rosmarin, blanda med olivolja, salt, peppar och rödvin i en bunke. Lägg ner de parerade lammracksen. Arbeta in marinaden lite med händerna. Lammracksen ska stekas i rad för att sedan delas innan servering. Låt racksen ligga i marinaden på köksbänken i ungefär en timme. Stek sedan de hela raderna av lammracks på hög värme runt om i stekpanna. Ställ sedan in lammracksen i ugn i 175 grader. Stek tills innertemperaturen håller 62 grader. Använd en stektermometer för bästa resultat.
Koka under tiden upp pastavattnet med lite salt. Lägg ner spaghettin och koka tills denna är al dente. Häll av pastan i ett durkslag och spola med kallt vatten så att den inte ”kokar vidare”. Låt vila.
Skala och hacka lökarna. Stek i en traktörpanna tills löken blivit glansig i olivolja. Tillsätt peston och låt steka ytterligare i någon minut. Tillsätt nu det vita vinet och låt sjuda tills det mesta av vätskan kokat bort.
När lammracksen uppnått rätt temperatur tar jag ut dessa ur ugnen och låter vila på en skärbräda i minst 10-15 minuter.
Medan köttsaften i lammet sätter sig, har jag ned den avrunna spaghettin i traktörpannan med peston och löken. Blanda runt och se till att spaghettin blir varm igen. Ha slutligen ned den rivna parmesanosten och låt smälta in.
Tranchera lammracksen, lägg upp med spaghettin, en rosmarinkvist och den hyvlade sommartryffeln. Servera med en Pavillon Saint Pierre Réserve. Njut.

lammracks och spaghetti med sommartryffel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.