Rödbetsgravad lax

Vi tvistade lite idag om till vilket land vi skulle fara. Det var tal om Nya Zeeland, Libanon, Portugal eller Monaco. Vi enades aldrig riktigt och kom därför inte iväg. Dessutom kom jag ju sent på att det faktiskt ligger en alldeles färdig rödbetsgravad lax i kylen. Vi blev hemma. Det gör inget, jag har hört att det serveras ganska vettig mat även här. Jag får väl börja med en öl som blev över från Belgienresan och bläddra i passet för att komma i rätt stämning.
Redan när jag var liten älskade jag gravad lax. För mina första slantar jag tjänat efter att ha hjälpt pappa på jobbet när jag var omkring 5 år bad jag mamma att köpa gravad lax till hela familjen. Jag visste vad jag ville ha, redan då.
Gravad lax är egentligen ingenting jag vill experimentera med. Grundreceptet med salt, socker, vitpeppar och dill är så bra att det närmast känns kriminellt att experimentera med. Men om man någon gång har serverats en rödbetsgravad lax, så förstår man varför jag denna gång gör ett undantag. Rödbetsgravad lax är bland det grannaste man kan presentera på en vit tallrik. Laxen,  så otroligt vacker, lite som de där oljekulorna man spelade med när man var liten. Dessutom kan jag aldrig låta bli att leka lite med det engelska uttalet av gravad lax. De sätter ihop orden till ett och uttrycker med brittisk brytning:  –”gravadlax”. D:et betonas endast svagt. Jag har sprungit runt hela dagen och med överdriven brittisk brytning berättat för familjen vad vi ska äta. Jag misstänker att de tycker att jag börjar bli tjatig?
Hur förbereder man då denna färgsprakande, klassiska svenska smörgåsbordslax. Jag gör som följer. Ha en fortsatt trevlig lördags kväll.

Rödbetsgravad lax – recept
ca 800 g laxfilé med skinnet kvar (helst viltfångad, åtminstone  kravmärkt)
0,6 dl salt (utan jod)
0,6 dl strösocker
1,5 dl finskuren stjälkdill (ej från kruka)
några rejäla drag med vitpepparkvarnen över hela laxen
2 skalade grovrivna rödbetor

Dela laxfilén så att ni får två lika stor bitar att lägga spegelvända med köttsidorna mot varandra. Gnid in saltet på köttsidan av laxen. Strö sedan över sockret. Arbeta in.
Blanda dillen och rödbetorna och bred ut över laxens köttsidor. Lägg ihop bitarna med köttsidan mot varandra på ett stort fat. Täck med plastfolie, placera en tallrik ovanpå laxen och placera något med lite vikt ovanpå tallriken. Låt stå i kyl i 3 dygn. Vänd laxen en gång varje dygn.
Nu är laxen färdiggravad. Ta bort den från fatet. Torka av köttet och skrapa bort överflödet av rödbetor och dill. Skiva upp och servera på kavring med smör, dill, hovmästarsås, rädisor och kanske lite krasse. Rödbetsgravad lax – hur enkelt som helst och löjligt billigt i förhållande till smak och nedlagt arbete.

rödbetsgravad lax

rödbetsgravad lax

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.