Långkokt kyckling med gräddig äppelsås

Långkokt kyckling med gräddig äppelsåsVård av barn.
Släng barnet i soffan, bulla upp med saft, soppa och rostat bröd. Hämta kuddar och täcke ifrån barnets säng. Puffa upp. Ladda upp med fjärrkontroller och försäkra barnet om att hen får beställa vilken och vilka filmer som hen behagar. Ok, det finns vissa gränser, men ni förstår vad jag menar. Ställ dig på knä framför barnet, klappa om och känn på pannan. Puta med dina största rådjursögon. Fråga sedan om det är något mer som det stackars barnet önskar. Antagligen inte. Så. Nu är tiden din. Röj genast, så att det är fräscht hemma. Om inte så kommer det att ligga över dig som ett mörkt åskmoln hela dagen. Förstör inte denna dag. Snart är dessa dagar slut.
Vabb är lika med att städa hemma, annars blir det sura miner ifrån den samboende. Städning förväntas, men man kan fuska bäst man vill. Det finns ingen annan som är hemma och kan kontrollera. Kör över ytorna bara. Låt det se bra ut. Mitt bästa tips är att dimra hallbelysningen och ställ upp ett ljus i hallfönstret precis innan din käraste öppnar dörren. Glöm inte heller att slå av köksfläkten tio minuter innan beräknad ankomst. Låt dofterna sprida sig ordentlig, gärna ända till hallen. Vifta i luften. Det fungerar varje gång. Din partner kommer att möta dig med ett leende i tron att resten av huset är lika välpiffat. Vilket det är. På ytan. Den där maten doftar ju fantastiskt.
Städningen är alltid underförstådd, middagsförberedelserna är ett extra plus, dessutom kommer det tillbaka nästa gång du själv slitit på jobbet hel dag. Skulle det klagas på resultatet kan man ju alltid ställa huvudet lite på snedden, ta fram rådjursögonen igen och berätta hur sjukt barnet verkligen har varit. Hur du har sprungit, hur mycket snor du har torkat och så vidare. Precis nu borde du ligga du på plus igen.
Lagom till middagen kommer finalen och det är nu du överlåter allt lite snyggt till din partner. -Vill du vara hemma imorgon, det är ganska mysigt faktiskt, jag tror att ni skulle må bra av att få lite mer tid för varandra?
Jag inledde dagen med att stoppa ner en kyckling i slow cookern. Citron, lök, morot, vin och kycklingbuljong. Ned med allt bara. Hur man gör är inte så viktigt, om några timmar kommer allt i botten att se likadant ut ändå. På med locket, 6 timmar, högsta värmen. Den här kycklingen blir mör, så pass mör att man kan lägga löständerna åt sidan. Om man har några. Äppelsåsen har jag gjort tidigare, men jag tror inte att jag presenterade den ordentligt förra gången. Den är precis som de flesta av mina såser – fantastiskt bra. Den har syra, sötma och sälta. En bra kombination. Nedan följer recept och allt det där andra som är lite tråkigare att skriva om. Ha det bra.

Hel kyckling i slow cooker – recept 4 personer
1 hel kyckling
1 morot (skärs på längden)
1 citron i skivor
1 grovt hackad gul lök
1 knippe färsk oregano
2 dl kyckling buljong
1, dl vitt vin
0,5 dl olivolja
salt och peppar

Blanda runt alla ingredienser i botten av slow cookern. Ställ sedan kycklingen med bröstet nedåt ovanpå. Salta och peppra. Ställ slow cookern på högsta värme, timern på 6 timmar.

Kycklingen är sedan förstås färdig. Äntligen. Plocka upp den försiktigt med en bred stekspade, annars faller den isär. Tranchera.

Gräddig äppelsås – recept 4 personer
25-50 gr smör
2 svenska rödgröna äpplen av Katjatyp (grovt hackade utan skrutt)
1 grovt hackad gul lök
1 lagerblad
1,5 msk mörkt muscovadosocker
2 msk flytande honung
5 dl kycklingbuljong
4 dl vispgrädde (alltid av den fetaste sorten)
svartpeppar
torkad oregano att garnera med

Stek på de grovt hackade äpplena och löken i smör. Tillsätt socker, lagerblad och honung och låt allt nästan bli mjukt kanderat. Stek inte för hårt. Tillsätt kycklingbuljongen och koka ner tills dess att endast knappt tre deciliter av buljongen återstår. Sila bort äpplen, lagerblad och lök, behåll fonden i en kastrull. Ställ åter tillbaka på spisen. Tillsätt grädden under omrörning. Låt sjuda upp och koka över. Min äppelsås kokar alltid över. Jag slutar aldrig att inbilla mig att jag klarar av att pula med annat under tiden. Har aldrig lyckats. Jag vet inte hur den smakar utan överkok, varför jag anser det vara ett säkert kort att ta med överkokningen i receptet. När såsen har fått sjuda i ytterligare tio minuter är det dags att toppreda. Låt sedan såsen sjuda på väldigt låg värme i ytterligare i tio minuter. Smaka av med lite peppar. Servera till kycklingen, gärna med kokt ris. Servera kanske med en flaska Cantina Zaccagnini. Den passar bra.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Nina skriver:

  Jag är rätt ny i matlagningsträsket.. och ville tillaga kyckling i lergryta (antar att det är det du kallar slowcookern). Tyckte ditt recept lät gott. Jag tolkar ju hösta värmen som 250 grader och efter 6 timmar så kan jag ju tillägga att min kyckling mer var kol! Du kanske menade snarare lägsta värmen? Typ 80 grader?

  1. Thomas skriver:

   En slowcooker är inte samma sak som en lergryta. Högsta värmen i en slowcooker är ungefär 80 grader. En kyckling i lergryta skulle jag laga i ugn i ca 175 grader i ca 1-1,5h.

  2. Thomas skriver:

   Här kan du läsa mer om slow cooking. http://www.acreto.se/crock-pot

 2. Nina skriver:

  Ps. Såsen blev iallafall jättegod utan att den kokades över, så tack för det receptet! Åkte till Coop och köpte färdiggrillad kyckling!

  1. Thomas skriver:

   Vad bra att såsen blev bra i varje fall. 🙂

 3. Nina skriver:

  Hahaha okej! Ja som sagt, rätt grön i köket 🙂 Men då kan man väl likväl köra 80 grader i 6 timmar med lergryta?

  1. Thomas skriver:

   Ja, det borde fungera lika bra. Man bör kanske kolla kycklingen mot slutet, så att den inte går för länge. Att lårbenet lossnar lätt och att köttsaften är transparent brukar vara tecken på att kycklingen är färdig. Pensla den gärna med lite smält smör och soya, färgen blir inte alltid så rolig när man steker på låg värme. (Lägg gärna lergrytan i blöt en stund innan och ställ alltid in den i kall ugn). Lycka till och välkommen åter!

   1. Nina skriver:

    Tack! Nu provar vi igen på fredag!

 4. Thomas skriver:

  Hur gick det, blev det någon långkokskyckling i lergryta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.