Pulled pork med hemgjord rökig BBQ sauce

pulled pork med BBQ-såsJag gick upp tidigt i söndags för att laga mat och då menar jag inte frukost. Det mindre roliga med min nya slow cooker är ju att jag måste planera min matlagning. Vara ute i god tid. Komma igång i tid. Ha allting hemma. Jag brukar ofta handla i sista stund för att kunna laga den mat jag känner för exakt när jag känner för den. Hmm, knepigt. En annan sak jag stör mig på just nu är att jag vill använda crock poten till mer. Jag vill testa den ordentligt. Se resultat. Utvärdera. Jag behöver snabba långkoksrecept. Jag vill kunna göra långkok som bara tar högst en timme. Ytterligare ett dilemma är att jag har väldigt svårt att hålla fingrarna borta ifrån grytan i åtta timmar. Jag vill ju röra, dofta, känna och korrigera varefter. Nu sitter jag där på min barstol stirrandes in i vägen. Bänken är renplockad, tillbehören framtagna, såsen ihoprörd och allt är liksom färdigt. Inget saknas. Jag har till och med tömt diskmaskinerna. Två gånger. Det enda jag har kvar är ju tid. Nu finns det de som kommer att påstå att jag ju nu får tid för annat. Huvudet på spiken, men vad då tid för annat? Jag vill ju inte ha tid för annat. Jag vill laga mat. Jag vill grisa i köket, röra i grytan, lyssna på musik, sjunga en truddilutt, kantera vinet, hitta nya sätt att angripa rätten, smaka på vinet. Jag vill vara aktiv i köket, annars kan jag ju lika gärna gå på restaurang, då slipper man diska också.
Om vi ser till resultat så är det hela en annan sak. Den pulled pork som kokade färdigt i söndags efter åtta timmar var perfekt. Saftig och positivt trådig, precis som en pulled pork ska vara. Den hemgjorda BBQ saucen var inte heller fel. Här fick jag minsann röra, dofta, smaka och förbättra. Under tio minuter, sen var det slut på det roliga. BBQ saucen var klar.
Den här BBQ saucen är bra direkt ur kastrullen, men efter ett dygn i kylen är den dubbelt så bra. Imponerande bra. Löjligt bra. Finns det tid – gör den dagen innan. Pommes frites till denna sås är mat för gudar – ocochoh fofetota amomerorikokanoneror.

Pulled pork och hemgjord BBQ sauce – recept 8-10 personer
2,5-3 kg putsad hel fläskkarré
3 grovt hackade gula lökar
2 pkt bacon (grovt skuren)
2 gröna chilifrukter (färska)
6 små röda torkade chilifrukter
1 tsk spiskummin
3 dl kycklingbuljong.
5 msk BBQ-sås
salt och svartpeppar
Lägg samtliga ingredienser i en slow cooker eller i en stor, gärna emaljerad kastrull. Täck med lock och låt sjuda på väldigt låg värme i 8 timmar. Lyft helst inte på locket. Rör ej. Jag körde min slow cooker på högsta värme i 8 timmar. Gör man pulled pork i en vanlig kastrull skulle jag rekommendera att röra runt i botten då och då, samt ha lite koll på vätskemängden under tidens gång, men varför inte kasta in den i ugnen då istället? Det blir nog bättre. Det finns många sådana recept på nätet.
Lyft upp köttet och dela köttfibrerna med två gafflar. Servera på smörpapper i en brödkorg med BBQ sauce och nyfriterad pommes frites. Eller gör som jag. Ta några bra brödbitar, lite sallad, tomat och rödlök. Toppa med BBQ-sås. En alldeles egen pulled pork burger.

BBQ-sås (av amerikansk rökig typ) recept 4 personer
1,5 dl chilisås (av mild heinztyp)
1,5 dl ketchup
1,5-2 msk dijonsenap
2 tsk flytande honung
5 tsk farinsocker
2 msk liquid smoke essens
1/2 kinesisk vitlök (alt. tre vanliga klyftor)
2 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
1 msk soja (för färgens skull)
salt och svartpeppar
Pressa vitlöken riktigt fint och dra av pressen ner i en liten kastrull. Vitlöken ska vara väldigt fint pressad, man vill inte ha klumpar i såsen. Tillsätt samtliga ingredienser utom salt och peppar. Rör ihop såsen och sätt värmen lågt. Låt sjuda upp och rör konstant. Efter kanske tio minuters sporadiskt bubbel är det dags att smaka av med salt och peppar. Låt såsen kallna och servera till pulled pork.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.