Lax med mango och limeyoghurt – en vecka med matkasse

Då är jag igång. Matkassen från Matkasseguiden och Middagsfrid har anlänt. Redan på förhand måste jag säga att det är en viss känsla av lyx att få mat levererad direkt hem till dörren. I like. Framför allt en dag som i söndags, när våren bjuder upp till dans och levererar väder i det bästa av utföranden. Tanken att då behöva sätta sig i en bil för att åka och handla känns vida avlägsen.
I det här och några följande blogginlägg kommer jag ur kassen att presentera en middag i taget, för att sedan i ett avslutande inlägg, dela med mig av samtliga erfarenheter kring detta växande sätt att få hem mat till sitt bord. Jag har fem middagar för fyra personer framför mig. Några rätter känns mer påkostade än andra, men samtliga känns välkomponerade och roliga att laga. Åtminstone på pappret. Ingen falukorv med snabbmakaroner här inte.
Lite imponerad är jag när jag packar upp innehållet på köksbänken. Allt är väl kylt. Samtliga råvaror, men främst sallad och annat grönt känns ovanligt fräscht. Det är lite mer torgkänsla över grönsakerna än vad man kanske är van vid, vissa har jag bara sett på bild tidigare. Inspirerande. Vi får se hur allt klarar sig dagarna ut. I den påkostade och medföljande receptfoldern presenteras rätterna i en särskild turordning för att garantera att allt håller sig ända fram.
Kassarna levereras söndagar mellan kl. 17-22. Jag börjar med rätt nummer tre redan samma kväll, just för att jag i mitt kök inte kan acceptera att ta order, eller bara just kanske för att jag hade turen att få hem kassen så pass tidigt och därmed har möjlighet att tjuvstarta utan att riskera någon måltid. Inledningen blir en lax med mango och limeyoghurt. Fisk är en färskvara. Det känns som en god idé att starta min vecka med den.
I originalreceptet ska laxen stekas i långpanna i 200 grader i 15 minuter. Det känns ju lite trist. Istället grillar jag min lax indirekt under lock, med briketter nedan, men vid sidan av själva laxfilén. Vartefter lägger jag på blötlagda hickoryspån över de glödande briketterna för att få lite mer rökutveckling och därmed smak på den till synes färska och fina laxen. Detta är kanske inget man gör en måndagskväll, men nu har jag ju tid att spilla. Jag har även valt att pimpa den tänkta enklare salladen med ljummen bulgur. Några salladsblad från ett annat recept åker ner. Kanske får jag komplettera, svälja och skylla på ett missförstånd, men så gjorde jag. Åsikter levereras i senare inlägg.  Om några dagar lovar jag att ge en full utvärdering av samtliga recept, tillsammans med tips, förändringar, tillägg och förhoppningsvis roliga intryck. Nu kör vi. Recept följer nedan som vanligt.

Lax med mango- och limeyoghurt – recept 4 personer
Kokt bulgur för 4 personer
2 msk smör
1 lime
2,5 dl turkisk yoghurt
1 msk mango chutney
600 g laxfilè
1 msk olivolja
1 tsk torkad ingefära
1 tsk flytande honung
250 g broccoli
2/3 zucchini
150 g körsbärstomater
1/2 gul paprika
5 msk olivolja

Tänd grillen med en stor hög briketter i mitten.
Dela broccolin i mindre bitar, försök att behålla rosorna hela. Koka upp bulgur enligt anvisningarna på paketet. Dra åt sidan när det är färdigt. Häll nu i broccolin ovanpå bulgaren och tillsätt smöret. Rör runt och lägg på locket.
Skölj och riv skalet fint av en limefrukt. Endast det yttersta gröna ska med. Blanda sedan med yoghurten i en skål. Tillsätt mango chutney, lite salt och peppar. Blanda och ställ in i kylen.
Pressa sedan limen i en stor skål. Tillsätt sedan olivolja (1 msk), ingefära, honung, salt och lite peppar. Hyvla zucchinin i tunna skivor, med förslagsvis en osthyvel. Dela tomaterna i klyftor och tärna paprikan. Blanda sedan runt i skålen och ställ åt sidan.
Kontrollera grillen. Om briketterna ser färdiga ut för grillning – dela upp dessa i två högar som placeras efter kanterna i grillen. Placera laxen med skinnsidan nedåt i mitten på gallret, mellan briketthögarna och lägg eventuellt lite blötlagda hickoryflis direkt ovanpå briketterna. Lägg på grillocket och låt ligga i några minuter. Vänd aldrig. Kontrollera grillen under tiden. Stektemperaturen borde ligga mellan ungefär 150 och 200 grader. Justera eventuellt lufttillförsel och lägg på lite mer hickoryflis vartefter. Känn er fram, det är inte så noga, men försök att vara snabba med locket. Efter en stektid av ca 25 minuter borde laxen vara färdig. Lyft från gallret med grillspade och ställ undan täckt med lite aluminiumfolie.
Blanda nu ihop bulgur och broccoli med övrig sallad. Tillsätt den sista olivoljan och eventuellt några vanliga salladsblad. Rör runt och servera med lax samt mango- och limeyoghurt.

matkassen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.