Skaldjurssallad ljummen – samt värdet i att tänka om

Idag stannade jag till efter jobbet för att handla något extra. Om man bortser ifrån söndagspizzan blev jag i helgen helt blåst på att få laga mat överhuvudtaget. Vi blev bortbjudna, vilket jag verkligen uppskattar – att bli bjuden på mat alltså. Suget i laga-mat-tarmen började bli påtagligt.
Under dagen har jag funderat på om jag ska åka direkt hem, trots att jag lovat att hämta Sofia och istället röja vidare i uterummet. Vårkänslorna var ju inte direkt överväldigande, så jag bestämde mig för att göra som vi planerat. Hämta Sofia. Jag stannade till på vägen från jobbet och köpte upp mig på lite skaldjur i en hyfsat välsorterad matbutik. Inget fancy, men det duger gott en vardag. Positiv, ganska inspirerad och med goda tankar kring en ny rätt – ljummen skaldjurssallad – var jag på bra humör. Jag köpte till och med tulpaner. Vita sådana, som Sofia håller som favorit. Efter handlingen var det dags att åka till Älta. Sofia slutar ganska lagom om man handlar innan på tisdagar. Väl i Älta ringer jag Sofia för att meddela att jag är framme. Jag hinner inte. Sofia berättar att hon stänger… Jag orkar inte ens berätta att jag redan var där, suckar besviket i telefonen, vänder på bilen och åker hem. Jag känner mig lurad, blåst och skitsur. Tydligen hade det saknats tid att höra av sig…? -Jäklar, vad du kommer att få valuta för busskortet i fortsättningen Älskling, både på dit och hemvägen. Förberedande inför ditt försvar, hoppas jag verkligen att du kommer att svara nekande på frågan om du någon gång har kollat facebook, messat eller ringt någon under eftermiddagen?
Hemma, sur och besviken var det nära att jag kokade upp lite vatten att trycka ner tulpanerna i. – Soppa, varsågod! Eyvind och jag har redan ätit. Tulpaner ska vara gott. Det har du själv sagt, första gången du provsmakade ett kronblad ur en sallad. Du ligger inte på plus just nu, men bara för att jag är så jäkla storsint och fantastisk, tänker jag laga en ljummen skaldjursallad ändå. Den borde räcka till dig och då kan du ju lika gärna ta för dig. Idag är inte en dag som jag lagar två rätter, även om jag känner att lite färdiga fiskbullar i buljong skulle kunna få göra tulpansoppan sällskap. För att beskriva min sinnesstämning kommer jag att öppna en flaska vitt vin också – Cono Sur – någon skvätt kan bli över. Brasan som jag tänt har du lov att känna värmen ifrån, inte att titta på. Idag är det jag som ska ha din fulla uppmärksamhet. Bänken som är nystädad kan agera viloplats åt ditt vinglas, men bara för att jag låter det ske.
Älskling, en sak till. Ikväll är inte en sådan kväll som man ber om massage. Schhhh… Ikväll är jag skör.
Ljummen skaldjurssallad gör jag så här.
Hacka vitlök, chili samt en riktigt liten gul lök ganska fint. Stek på en frusen skaldjursmix i smör och olja. Tillsätt ytterligare frusna musslor och bläckfiskringar. Ha ner en tredjedel av den hackade chilin och vitlöken samt hälften av löken. När skaldjuren har släppt all vätska, häll över vätskan i en liten kastrull, slå på lite (0,5 dl) vitt vin och låt allt, med resten av den gula löken koka långsamt tills skaldjuren är färdiga. Vätskan/fonden ska senare hällas varm över salladen.
Tillsätt ytterligare en tredjedel av vitlöken och chilin till skaldjursmixen, rör runt och ställ bort från spisen.
Stek på kungsräkor i olja med den sista tredjedelen av chili och vitlök. De ska stekas ganska hett. Stek några åt gången så att de inte blir kokta. Lägg bort på ett fat vartefter de blir färdiga. När alla är färdigstekta, ha ner samtliga räkor i stekpannan igen. Höj värmen rejält, rör under tiden. När det är riktigt hett tillsätt resten av det vita vinet. Passa på när matgästerna är i närheten, det kommer vara ganska effektfullt och sprida en fantastisk doft. Det fräser rejält och vinet kommer att koka bort nästan omedelbart. Ta bort från spisen. Fräs samtidigt på skaldjursmixen, så att den blir varm igen. Tillsätt delade körsbärstomater i olika färger till skaldjuren. Tomaterna ska bli ljumma, lite halvvarma och kommer att gå sönder något om de är perfekt mogna. Ingen fara, det ska vara så, men rör försiktigt.
Samtidigt som allt annat har jag kokat sparrisen på mitt sätt. Den är nu fortfarande krispig, färdig och perfekt, men det har den ju varit kontinuerligt i kanske redan 5-10 minuter.
Bygg ett berg av en schysst salladsblandning, gärna i olika färger. Köp en färdig mix kanske? Ordna skaldjur, sparris och sallad. Pressa ner 1/2 lime i vätskan från skaldjursmixen och avsluta med att matskeda ut denna över den färdigupplagda salladen. Flingsalt över kungsräkorna och vinet på bordet.

Ljummen skaldjurssallad – recept 4 personer
Olika sorters sallad, gärna i olika färger
200-400 gr skaldjursmix (räkor, musslor, bläckfisk)
100-200 gr frysta blåmusslor (små)
10-15 frysta bläckfiskringar
1 väldigt liten gul lök
1 röd chili
1 kinesisk vitlök alt. 5 klyftor vanlig vitlök
500 gr kungsräkor (okokta)
10-15 små olikfärgade körsbärstomater, många gula.
1 knippe grön sparris
1/2 lime (juicen)
2 dl torrt vitt vin
salt, peppar, olja och smör

skaldjurssallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.