Lammracks med ostronskivlingssallad parmesan och rödvinssås

Är på bättre humör idag. Har jävlats tillbaka och är därmed tillfredsställd. – Revenge is a dish best served cold. Kallt blev det, för Sofia. Nåja.
Idag har jag sett ett vårtecken. Det finns rosèvin i kylen, vuxensaft i Kickibox för kommande eftermiddagar och sena kvällar i uterummet. Snart så. Närmare våren än så tycks man inte komma riktigt än. Idag ska det lagas lammracks. Lammracks med ostronskivlingssallad, parmesancréme och rödvinsås. Ibland vill jag bara strunta i alla tillbehör. Strö flingsalt över lammracksen, ha tandpetarna i givakt och gå loss. Likt en varulv skulle jag då… Enough is enough. Nytt stycke.
För en vecka sedan blev jag bloggrapead. Det var ganska kul(!), tills dess att det visade sig att det på facebook var det mest uppskattade inlägget hittills. Inte det mest lästa, inte det mest kommenterade, men ändå. Tjugosju likes på tre timmar, två delningar på andras sidor. F-n Sofia. Riktigt bra, eller jag menar helt ok. Den rivna parmesanosten ser dock fortfarande lite ”dirty” ut. Mitt försvar. Grattis älskling, men gör inte om det.
Jag parerar lammracksen, gnider in hackad rosmarin, timjan och malen svartpeppar. Sedan steker jag på köttets yta innan det kastas in i ugnen. Lammracksen är rödrosa vid 60 grader. Skall de serveras i ett blandat sällskap rekommenderar jag att ta ut lammracksen när de uppnått en temperatur av 65 grader i kärnan av köttet. Har någon synpunkter på det så är det deras problem. Du som kock har gjort rätt. McDonald´s ligger alltid runt hörnet.
Parmesancrémen går snabbt. Blanda créme fraiche, olivolja, finriven parmesan, salt, peppar och lite limejuice. Klart. Recept finner ni här.
Rödvinssås. Jag börjar med att hacka gul lök och dela några bitar av en morot. Detta steks på i smör. Tomatpuré åker också ner. Vetemjöl tillsätts. Rör runt och det kommer bli torrt. Ha då i vin och buljong. Det hela får sedan koka upp igen under omrörning. Ha i lite av vätskorna i taget, så blir det bäst. Låt sedan allting koka och mot slutet sjuda, medan lammet är i ugnen. Smaka av, helt säkert behövs det mer vin. Socker kan höja smaken, men då i små mängder. En tesked eller två. Jag avslutar såsen med lite soja, mest för att justera färgen och en rejäl smörklick. Smöret tar bort det allra spetsigaste och är oumbärligt.
Ostronskivlingen skivas i önskad storlek och steks ganska hårt i smör och olja. När den smakar gott, är gyllene och känns bra i munnen kan den stå kvar på eftervärme. Ostronskivlingen blandas sedan, precis innan servering, med valfri grönsallad, förslagsvis ruccola. Lite olivolja över salladen gör susen.
Montera sedan tallrikarna med ett högt berg av salladen. Ställ lammracksen snyggt upp. Placera ut de övriga godsakerna. Den vackra vitlöken är hel med skal, ugnsbakad tillsammans med lammracksen. God mat.
Baron del Ley – en utmärkt Rioja, är en favorit som återkom även ikväll.

Lammracks – recept 2-3 personer
500-600 gr lammracks i hel bit.
rosmarin 1 kvist
timjan, några stjälkar
peppar, salt och olivolja att steka i

Rödvinssås
1 liten gul lök
1 morot
1 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
3 dl rött vin
2 dl kalvbuljong (fond+vatten)
(1-2 tsk socker)
2 msk soja
50 gr smör

Ostronskivlingssallad
150 gr ostronskivling
lite ruccola
olivolja, salt och peppar

lammracks

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.