Luta lev – fredagsdrinken

Skönt med arbetsvecka igen. Vid längre ledigheter glider man lätt iväg. Dagarna går in i varandra när natt blir till dag. Kylskåpet får plötsligt svängdörrar och helt apropå har man lyckats inleda dagen med en trevlig champagne i spabadet. Efter någon vecka känns tidsuppfattningen lite som lustiga huset.

En lång ledighet kan lätt bli för mycket för individen, denne mäktar inte med. Människan är inte skapt att hållas i för lösa tyglar. Tvärtom. Arbetskontraktet, i vilket man säljer sin kropp och hjärna för att på strikta tider få förvärvsarbeta, justerar vanligtvis detta. De år av olyckligt placerade jular och storhelger, då vissa arbetsveckor endast består av enstaka klämdagar faller systemet. Kaputt! För att det inte ska slå över och gå helt åt skogen med mänskligheten tycker jag att vi vartannat år bör nöja oss med den uppskattning vi känner inför fredagskänslan. Svärta de röda söndagarna, inför tio timmars arbetsdag och återgå till 1951-års lag om tre veckors semester för alla.

Jag värderar ledighet högt, även om vi idag alltid är fria inom våra egna stängsel. På många sätt, oberoende av ekonomi, blir det så klart utopiskt, men vem skulle inte helt vilja förfoga fritt över sin tid? Det enda jag vet att jag säkert skulle sakna är den där fredagskänslan – den är inte att förringa. Man vaknar med ett leende, gör en kaffe, kanske struntar i den morgonpassliga radion och dunkar på en Chemical Brothers-favorit från -95 istället. Jag vet att sådana små stunder i vilket fall gör underverk för mig, hur banala de nu än kan vara…

En annan bra sak med jobbveckor är att fredagsdrinken verkligen blir av. Idag firar jag fredagskänslan med en cocktail på gin, tranbärsjuice, några droppar blå curacao och limesockerlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.