Maräng melange – i tid och otid

Min syster är en kvinna med många karaktärsdrag. Ett av dessa är att i sista sekund, med ett kök i kaos börja tänka efterrätt. Det spelar ingen roll om förrätten precis läggs och det på andra sidan bänken preppas varmrätt. Om hennes tankeskepp har fören ställd mot dessert kan inte ens en perfekt storm stoppa henne. Man gillar läget. Om någon ödmjukt försöker sig på argument som de om tid och otid, söker hon genast allierade i någon av sällskapets yngre gäster. Det går några sekunder innan syster har erövrat ännu ett medhåll. Skickligt utmanövrerad står man sedan där. Att det redan finns en väl tilltagen prinsesstårta att gå loss på till kaffet är inte anledning nog att låta bli. Vilken unge vill inte ha två efterrätter – sådant har Monica koll på. Dessutom fanns det äggvitor över och av sådana gör man maräng. Punkt.

Som den vänliga, läs medgörliga, bror jag är släpper jag in Monica bland grytor och kärl. Hon får ett hörn av köket och sen har vi frågestund:

-”Jag behöver en visp, var står ättikan, man ska tydligen göra si och så, men i vilken ordning? Hallå – vattenbad Thomas! Jag har aldrig gjort maräng tidigare, hjälp till här nu.

Syrran är duktig i köket, men hennes timing för utförande kan diskuteras. Jag kan just inte se något tillfälle som hon skulle se som mindre lämpligt att fixa efterrätt, eller en andra efterrätt?

Med en upptagen bror finner hon likt en van matlagare snabbt ritningar för sina marängkonstruktioner på nätet. Marängerna förgylls sedan med strängar av färdig chokladsås från kylen. Resultatet blir ett gäng riktigt stylish maränger som Monica senare stolt presenterar i sällskap med prinsesstårtan.

-”Ser ni nu vad bra det blev? Tänk om vi hade slängt äggvitorna. Jag är sååå nöjd. Ta fram kameran, det här ska du skriva om.

Bakom kameran försöker jag intala mig att det är en självklarhet att en marsipantårta ska få kräva sina maränger. Undrar vad det blir för efterrätt-surprise nästa gång? Helt klart ska jag se till att det jag lagar inte innehåller bara det ena eller andra av ägg…

Att Monica alltid kräver efterrätt blir lättare att förstå när man tar en titt på hennes Hemmafixblogg. Bland recyclade inredningsdetaljer, DIY-tips och IKEA-hacks kan man ibland även finna underbara bakverk som den här vackra jordgubbstårtan med lemoncurd. Varför har jag aldrig blivit bjuden på den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.