Äntligen fredag. Efter en hektisk vecka stod en sak på schemat – fredagsdrink. Våra vänner från Kopparberg hann förbi på en blixtvisit under tiden. Vi tog ett glas bubbel och försökte hitta varandra mellan flaskor, rökpistoler, ingredienser och fotoverktyg.
Rum Martinez är en skön klassiker där de rökta smakerna gör sig fint ihop med en len rom, den söta röda vermouthen och den lite busiga maraschinon. Första gången jag drack den blev jag positivt överraskad, jag trodde inte riktigt att den kunde bli så harmonisk. Den är bara god. Även om ni inte har alla prylar hemma så kan man med lite fantasi absolut fixa röksmak på andra sätt än med en rökpistol. Det handlar bara om eld, bränsle och syre. Kör så det ryker.
Rum Martinez – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4,5 cl mörk rom av bättre valör
- 4,5 cl söt röd vermouth
- 1 barsked Luxardo Maraschinolikör
- några stänk orange bitter
- äppelspån att röka drinken med
- kanelstång
Gör så här
- Tänd eld på äppelspånen så att de glöder. Slå sedan romen över spånen. Låt stå i några minuter. Sila av.
- Spruta med en rökpistol in rök i en karaff. Sätt på locket.
- Blanda rom, vermouth, och maraschino med is i ett glas. Droppa ned bitter. Rör om med en barsked och slå ned i karaffen med rök. Skaka om.
- Slå upp i ett kylt glas. Garnera med en rykande kanelstång.
(Tack KitchenLab för lån av cocktailglas).