Negroni i vakuumpipett – fredagsdrinken

Gammal drink på nytt vis – Negroni i vakuumpipett. Vad gör man inte för att komma undan med en klassisk Negroni som fredagsdrink ännu en gång? Negroni, som här hemma också går under namnet flygplansdrink. För vilka andra tre spritsorter hittar man med samma säkerhet på ett flygplan? Gin, Campari och röd vermouth, alla i de där småflaskorna som vi älskar att gulla lite extra med ända fram tills att de tagit slut. Ber man om ett plastglas med is därtill så blir det nästan lite trevligt. Man får sig en liten pysselstund och precis när man vänt ned de tre flaskorna i glaset, rört om med pekfingret, slickat sig om detsamma och stirrat tillbaka ont på raden bredvid, så har man bränt ännu en promille av den unkna flygtiden.

Den enda likheten mellan dagens fredagsdrink och den klassiska flygplansvarianten av Negroni skulle väl vara att även drinken idag serveras i plast. I en plastpipett faktiskt. Nu funderar alla på om det inte är väldigt tidskrävande att stå och först blanda en drink för att sedan stå och suga upp den i pipetter. ”Två delar upp, en ur.” -Svar nej! Det här kan vara det mest smidiga sätt som finns att på mindre än två minuter kasta ut 20 smådrinkar. Ännu trevligare blir det förstås om man bygger en hel skog av dem.

Till att fylla upp pipetterna använder jag en kammarvakuummaskin. Man blandar helt sonika en redig Negroni, trycker ned pipetterna i den och ställer in allt i maskinen. Kammarvakummaskinen, eller kammarvaccen, som den kallas i folkmun kommer sedan att tömma kammaren och pipetterna på luft. När trycket sedan jämnas ut igen kommer fysikens lagar göra att utrymmet, dvs. pipetternas små minimagar, måste fyllas på med det enda som finns att tillgå – Negroni!

Ute ur maskinen är det bara att ställa fram och be folk att ta för sig. Vill man dölja det synnerligen enkla förfarandet och vara mer pretto, kan man givetvis bygga en alldeles egen svenne-Bonzai av blåbärsris att servera pipetterna omkring.

Varsågod alla kammarvakuummaskinssugna, där kom ännu ett vapen till er argumentsarsenal! Tidigare har vi lärt oss hur man infuserar mörk årgångsrom i nätmelon. Fler argument är picklad rödlök eller ättiksgurka på bara en minut. Vad sägs om att kunna marinera fläskkarrén till sommarens grillning på bara några minuter? Argumentet att köpa kammarvakuummaskin just för att kunna vakuumförsluta vätskor känns plötsligt väldigt platt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.