Teppanyaki – tonfisk, rostad sesam i kontrast, reducerad Tosa joyu, salladslök

När julbordstabberasen är förbi kommer ni att längta efter en rätt som den här. Teppanyakitonfisk med rostad sesam i kontrast, skuren salladslök och en lätt reducerad Tosa Joyu. De asiatiska smakerna och den fräscha tonfisken kommer vara en välbehövlig käftrensare någon dag där innan nyår. Servera gärna med ett ljust öl och lite sake. En fruktig lite lätt krispig Riesling brukar också passa bra i smak till en rätt som den här.

Teppanyaki är en del av det japanska köket där maten tillreds under ofta spektakulära former på en het stålplatta. Teppan (鉄板) betyder ”järnplatta” och yaki (焼き) betyder ungefär ”steka” eller ”halstra” – Teppanyaki (鉄板焼き). Maten lagas med omedelbar precision precis framför gästen, ofta av en personlig kock. Fokus ligger helt på enastående råvaror och oftast köper man en sittning med en färdig meny. Maten kan bestå av allt från färsk fisk, till stora musslor som tillreds i en dashi eller en vackert melerad wagyū. Klappandet med stålverktygen mot plattan har blivit nästan typiskt för skådespelet, även om de mer seriösa restaurangerna inte skulle låta en sådan akrobatik få ta fokus ifrån det jorden och havet har givit dem.

Till här hemma, har en god vän, tack Peter, varit så god och fixat en rejäl stålskiva i 10mm rostfritt. När den läggs över fyra plattor som körs kordinerat så har jag min alldeles egna teppanyakihäll. På grund av teppanyakiskivans tjocklek får jag en jämn värme utöver hela ytan. Det är något visst att få ta fram den och kasta upp några riktigt fina råvaror därpå. Smakerna ska vara få och rena. Vi äter en rätt och teppanyakin är redo för nästa när vi behagar. I lugn och ro ska det ske.

Teppanyakihäll

Tonfisken har här marinerats i Tosa Joyu. Vi använder även Tosa Joyu som huvudingrediens i såsen. Tosa joyu gör man enkelt själv av en bra soja, kombu, sake, mirin och katsuobushi. Jag kan inte nog betona vikten av att alltid ha en flaska redo hemma i kylen. Bäst börjar den bli först efter något år, så gör en rejäl sats på en gång. Recept på Tosa Joyu finner ni här.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Andrea Rabato skriver:

    Tack för receptet! Jag letar bara efter något att laga mat till min mans födelsedag. Han är mycket förtjust i kött. Jag tror att han kommer att uppskatta rätten från ditt recept.

    1. Thomas skriver:

      Vad kul! Hoppas det gick bra sedan. Får man tag i en fin tonfisk så brukar resten lösa sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.