Oxfilé med murkelsås – för att fredagen är bäst

Fredag. Vad ska man säga. En fredag är alltid en fredag. Det kanske borde stavas med stor bokstav? Det är något vackert med ordet.
För några år sedan ställde en god vän frågan: -”Lever du bara för helgen? Just då hade jag inget svar. Jag kröp ihop. Idag hade jag stolt svarat: -”Nä! Jag lever upp på helgen. Upp.” Något annat är en lögn. Man ska trivas i sin vardag, det är en självklarhet, annars blir helgen inte mycket att ha. Varför hymla med att helgen är bäst? Anser man vardagen vara bättre med timmar ifrån familj, vänner och bekanta är det nog läge att ta sig en funderare. Helgen är bäst. Erkänn! Överflödigt tillagt. Jag älskar helgerna. Ha ha.
Sista halvåret har jag och min fru haft sällskap till och från jobbet. Hur svampigt det än låter så samåker vi. Självklart har vi då tid att diskutera vardagliga spörsmål, men det är inte därför jag gillar det. Det är inte det praktiska. Jag gillar tystnaden och närheten. I början var jag orolig att det skulle pratas för mycket. Jag är morgontrött och klockan är ju trots allt bara något straxt efter sex när vi sätter oss i bilen. Vi pratar inte alltid så mycket, men vi pratar desto mer på fredagar. Ibland klagar vi ihop. Det gör alla. Mest klagar vi på vårt egna. Det är inte alltid så att den andra lyssnar koncentrerat, men vi finns där och det är jag så otroligt tacksam för. Innan jag släpper av Sofia eller innan hon släpper av mig kramar vi om varandra. Fylliga andedräkter av morgon med inslag av kaffe kysses. Vi säger ingenting, men vi tänker båda samma sak… Älskar dig.
Lätt stressad åker jag därifrån, undrandes om Sofia någonsin tänker ta med sig sin urdruckna kaffekopp. Jag lägger den bredvid min egna på golvet i sittbrunnen. Det är ju ändå fredag.
Idag handlade vi. Vi gick lugnt och letade inför morgondagens korvmakeri. Jag hade slut på idéer angående fredagsmiddag, men Sofia skrek murkelsås. Jag plockade upp en oxfilé och på den vägen är det. Grattis fredag!

Oxfilé med murkelsås – recept 4 personer
800 gr oxfilé
smör & olja
salt & peppar
Stek bitar av oxfilén i panna tills den fått vacker färg. Lägg sedan in i ugn tills dess att den tjockaste biten uppnått en kärntemperatur av 55 grader. Låt vila.

Murkelsås – recept
1 schalottenlök (hackad)
1/2 morot (grovt hackad)
3 körsbärstomater (grovt hackade)
1 kvist rosmarin (som får koka med hel)
3 msk koncentrerad viltfond
2 dl vatten
4 dl vispgrädde
100 g murklor (effektiv vikt/1 burk)
1 msk vetemjöl
Hacka de ursköljda och från vatten urpressade murklorna. Stek på i smör och olja. Använd ett stekskydd, det är inget skämt. Utan stekskydd finns det inga murklor kvar i pannan. Låt rinna av från stekfett och lägg åt sidan.
Fixa grönsakerna. Stek på dessa i gott smör och olja. Tillsätt sedan fond och vatten. Låt vätskan koka upp och bort på medelstark värme tills hälften av vätskan återstår. Sila av och slå tillbaka fonden i kastrullen. Tillsätt de stekta murklorna. Lägg till grädde och låt sjuda upp. Sjud i ca 5 minuter och toppred sedan med mjölet. Låt sedan sjuda ytterligare i några minuter till såsen uppnått en ganska tjock konsistens. Servera med oxfilén och valfria tillbehör. Gärna potatisgratäng. En Campolieti till det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.