Dags för matlagningsbaluns i helgen. Sju kockar, några nya ansikten och andra bekanta. På den första matträffen för drygt fyra år sedan var vi tvungna att kapa en rätt. Jag ställde frivilligt upp och offrade min. Min egen mat har jag ju ätit tidigare. Dessutom kändes det skönt att bara avrunda med en skön efterrätt klockan 05:00. Vi hade inte behövt ännu en rätt därtill innan.
Spelreglerna på en matträff är enkla. Vi kör en rätt var eller lagar två i par. Passande dryck tas med till varje rätt. Det brukar bli mellan sex och åtta rätter, men ”middagen” varar i runda slängar tolv timmar och mellan varje rätt är det paus med förberedelser inför kommande rätter. Ibland hinns det även med en badpaus mellan rätterna, vi skålar och pratar om erfarenheter som inte nödvändigtvis har med mat att göra.
Denna gång ska jag göra en coolare form av den där rätten som jag aldrig fick göra. Den finns redan i en enklare version här på bloggen. Jag vill inte avslöja vad det är ännu, men i tanken, jag har aldrig provat tidigare, är den redan helt fantastisk. Nytt för den här gången är att jag tänkte kasta in en drink också. Cocktails finns det alltid tid för mellan rätterna. Det blir inte samma drink som idag, utan en variant på en annan Karlstein-klassiker. Allt om matlagningsträffen kommer jag berätta om i kommande inlägg.
Fredagsdrinken är redo att silas upp i ett fantastiskt Coral reef-glas från KitchenLab. Glaset är så snyggt att innehållet nästan blir sekundärt. Ett sådant glas kräver naturligtvis en cocktail som gör det rättvisa. Jag väljer Pink me up – en cocktail i genren pick me up, men som ovanligt nog är baserad på rom. Pink me up är årets vinnarcocktailen i Bacardi Legacy. Det svenska bidraget – Save the legacy – räckte inte ända fram, men är definitivt en cocktail att rekommendera.
Pink me up – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4,5 cl Bacardi Blanca
- 2 cl tomatjuice (silad)
- 1 cl mandelsockerlag (recept nedan)
- 1 cl citron
- 0,5-1 tsk olivlag
- 3 basilikablad (två rivna i shakern, ett som garnering i oliv)
- 1 oliv
- 1 basilikablad
Mandelsockerlag (orgeat)
- 110 g skållad rostad mandel
- 4 dl vatten
- 8 dl socker
- 1 ml vatten av apelsinblomma
- 1 ml rosenvatten
- 3 cl Vodka (lätt konserverande)
Gör så här
Kyl ett glas i frysen.
- Ha ned rom, den silade tomatjuicen, mandelsockerlagen, citronjuice, olivlagen och tre söndervridna basilikablad i en shaker. Skaka med is och sila upp i det kylda glaset. Garnera med en oliv och nedstucket basilikablad.
- Skålla mandeln, ta av skalen och torka torrt. Rosta sedan i torr panna på medelvärme tills de börjar få färg. Det tar omkring tio minuter.
- Hacka hälften av mandeln grovt. Mixa resten av mandeln så det nästan blir ett mjöl. Koka upp vatten och socker med all mandel; den hackade och den mixade. Låt koka upp under lock och sjud sedan i några minuter. Dra av från plattan, lägg locket på svaj. När den svalnat, ställ in i kyl över natten. Sila sedan av mandeln genom en fin sil så att den blir helt slät. Tillsätt apelsinblomsvatten, rosenvatten och vodka. Nu är den färdig att använda i drinken.
- Sockerlagen håller någon vecka eller två i kyl. Vakuumförpackas den håller den upp emot en månad. (Har man inte tid att vänta över natten kan man köra sockerlagen några gånger i en kammarvakuummaskin alternativt i en sifon för att snabba på infuseringen av mandeln.)