Plankstek – en skapelseberättelse

Lite efter begynnelsen skapades potatis och chèvre. Ekplankan var öde och tom. Mörker var över bordet och dofterna svävade över béarnaisen. Thomas sade varde ljus och Sofia hämtade kandelabern. Thomas såg att bearnaisen var god, den var inte skild ifrån sig själv. Thomas kallade potatisen, grädden, smöret och chevren för mos och det varde potatismos.
Thomas sade – varde mitt på plankan ett fäste som skiljer béarnaisen från potatismoset. Och Thomas stekte högrevskärnan. Och det skedde så. Thomas kallade köttanrättningen för plankstek. Och det vart fredagskväll och lördagsmorgon och nu har Thomas spårat ur totalt, men han har så himla roligt så han fortsätter en liten stund till.
Thomas sade, samla sig det vin som finns i buteljen på en särskild plats. Låt korken bli torr och synlig. Och det skedde så. Thomas kallade vinet Bourgogne Pinot Noir. Thomas såg att det var gott. Och Thomas såg på allt som han gjort, och se, det var mycket gott.

Plankstek – recept 4 personer
4x 200 gr hängmörad högrevskärna
Mos
1,5 kg kokt mjölig potatis
1 rejäl klump chèvre
1 kruka persilja
100 gr smör
1-2 dl vispgrädde
Garnityr
persiljekvistar
4 buntar haricoverts
1 pkt bacon
2 tomatrosor
bérnaisesås

Koka upp vatten och ta av från plattan. Lägg i haricoverten och låt stå i några minuter. Stek köttet och lägg åt sidan så att det får vila och stanna. Stek baconskivorna. Haricoverten som nu har fått rinna av i ett durkslag sedan några minuter ska rullas in i bacon. Rulla baconskivorna runt haricoverten till små gulliga knyten.
Värm upp grädden och smöret i en kastrull. Hacka chevren och persiljan och lägg ner i en stor bunke tillsammans med potatisen. Krossa den kokta varma potatisen med en potatisstöt. Det blir bättre än med en press och går precis lika snabbt och smidigt. Tillsätt lite av gräddsmöret till potatisen tills önskad konsistens uppstått.
Lägg köttet i mitten av en lämplig planka. Spritsa moset runt köttet. Bygg rader av små ”marshmallowstoppar”. Placera ut baconknytena och tomatrosorna. Glöm inte den obligatoriska grillkryddan ovanpå tomaterna. Placera plankan på ett ugnsgaller högt upp i ugnen. Bränn på under grillen på högsta möjliga värme tills dess att moset börjar bli lite bränt. Efter några minuter – ta ur planksteken från ugnen och bättra eventuellt på ”brännan” med en gasbrännare. Slå bearnaisen lite på sidan av köttet och servera en riktig klassiker – Plankstek.

plankstek efter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.