Raising the bar med N|D Excursion #1 cocktail – fredagsdrinken

Som med Mountain Dry Gin, Forest Dry Gin, Excursion #1 Grapefruit Gin och hela varumärket ND var det med historien bakom Norrbottens Destilleri (ND). Kärlek vid första ögonkastet. När en annons dök upp första gången blev jag vanligt nyfiken. Ginen kom i en design lika kallt karg och avskalad som den norrländska tajgan. I deras berättelse fanns förnimmelser om vindpinade björkar, en historia om älvens vatten som renas på sin väg nedför bergen. Där fanns skogens humus inkapslad i doften av murrig barrskog. Med mig hade ju Norrbottens Destilleri lätt för sig. Jag var inte särskilt svår att snärja. Norrland har sedan, eller på grund av resorna dit i mina barndom, alltid varit något vackert och mystiskt som jag velat tillbaka till. Det är precis som att tiden går lite långsammare där uppe. Som att det är en plats där man får möjlighet att komma något riktigt nära. Närmare det som var från början. I min ödmjuka förundran kring det norrländska väsendet, finns en inneboende vördnad för något större. Det där är svårt att sätta ord på, men är något jag dras emot.

Att jag själv stundtals är en drömmare gör mig också nyfiken på andras visioner och hur de har förverkligat dem. Jag vet ju vad Norrbottens Destilleri är idag, men jag är lika, om inte än mer intresserad av vart de ska. När man läser på om ND så förstår man ganska snart att de bara kommit halvvägs på sin smakresa. Det som startade i bergen (Mountain Dry Gin) och tog oss genom skogen (Forest Dry Gin), kommer så småningom även att passera ängarna och låglandet innan det mynnar ut i bottenvikens hav. Kom nu ihåg att tiden går långsammare i Norrland, ingenting stressas fram. Dennis Bejendal, master destiller på ND, är en person som jag bara känner lätt, men utifrån det lilla vi snackat, så faller hela det här norrbottniska ginpusslet på plats. Det vackra typsnittet i vilket allt levereras har verkligen en genuin tanke bakom sig. Om ND´s produkter är sprungna ur det norrländska med inslag från världen verkar det vara en reflektion av Dennis själv. Historierna och tankarna om dessa svenska gin är ärliga. Dessutom, hur kan man inte gilla någon som bjuder in till att komma och laborera med botanicals i deras rotavap, som säger att man är välkommen att mixa cocktails i deras showroom. Att de även kombinerar dryck med det norrländska köket gör ju inte längtan mindre. 

Det är något jag tar väldigt hårt på, produkten måste dofta och smaka det som utlovas. För få produkter som gör det.

Dennis Bejendal

Excursion #1 Grapefruit Gin

Om man har ro att stanna upp för ett slag så har man även tid för utflykter utanför sin vanliga sfär. För det är om utflykter, om Excursion #1, som detta inlägg egentligen ska handla. Minns ni den där limiterade vackra flaskan av premiumgin, den första i Excursion-serien om 1020 exemplar, som tog gin-Sverige med storm i juni när den släpptes? Innehållet ska vi snart komma till, men först måste det bara nämnas att flaskan, designad av illustratören Stina Wirsén, i år var nominerad till det Svenska Designpriset. Den senaste veckan har den prytt min bardisk som en tavla. Samtliga som har gått förbi har inte kunnat låta bli att vända och vrida på den. Vad är fram, vad är bak, från vilket håll gör den sig bäst? Inte bara är det vackert, utsidan kommunicerar även med innehållet. Budskapet förtäljer om utflykten från Norrbotten till Sicilien. Om att ”taking the path less travelled”, om ”a fusion of extremes” och om ett crowdfarming-träd i en klosterträdgård på Sicilien som adopterats.

Jag skulle kunna tala mig varm längre om Norrbottens Destilleri, om de internationella priser som vunnits och om mottagandet i ginvärlden, men nu måste vi komma till saken.

Excursion #1 är en gin med tydliga inslag av grapefrukt, timutpeppar och apelsin. Det man först slås av är en lättnad över att Excursion #1 verkligen håller vad den lovar. Grapefrukten är fruktigt närvarande utan att på något sätt bli bitter, timutpepparen som också bär på toner av grape spetsar till det precis tillräckligt intressant utan att aktersegla något annat. Apelsinen balanserar med rundhet och lätt sötma ut de små fragment av smakspektrat som inte täckts in av grapefrukt och timutpeppar. Trots sin något högre alkoholhalt (45%) är Excursion #1 väldigt behaglig att dricka ren. Detta får mig att bli lite försiktig när den ska utgöra basen i en cocktail.

Excursion #1? Du, den där tog ju tokslut direkt. Jag hade inte en chans!

Alex

Excursion #1 Cocktail

Historien är att Excursion #1 kom till efter att det i Norrbotten, hos ND och Dennis, alltid hälldes en skvätt grapefruktjuice i den klassiska Bee´s Knees. Just Bee´s Knees har legat i bakhuvudet när jag provat fram Excursion #1 cocktail. För att inte hamna allt för nära har jag tänkt lite annorlunda och gjort det aningen knepigare. Svårigheten med en ingrediens av begränsad upplaga är att man inte vill komma allt för långt ifrån den ursprungliga smaken. Smakresan är ju i detta fall redan gjord. Take the path less travelled är ju ledordet. Honungen i Bee´s Knees är ersatt av agavesirap. För att flirta lite med timutpepparen består cocktailen av en skvätt sockerlag på jalapeño. Citronjuicen är kvar, även om den trumfas av en större mängd grapefrukt, båda serverade i sfärform. Tanken är att behålla ginen så orörd som möjligt och att man sedan efter smak får blanda denna cocktail direkt i munnen med antal juicesfärer efter behag. För att flirta med Norrbottens gruvor måste man givetvis ”bryta ut” sfärerna som sekunder innan servering stoppats ned i ett ihåligt klot is. Därav står smurfsläggan lutad mot flaskan. Blommorna får symbolisera ND´s fortsatta resa ut mot ängarna. Glaset får stå för kopplingen till havet och italienska Sicilien. Njut!

En svensk ginsida skrev för en tid sedan att Norrbottens Destilleri ”hakar på” den svenska gintrenden. Inledningen känns lika rapp som ogenomtänkt. Det är min absoluta övertygelse att Norrbottens Destilleri ser på sitt ginhantverk som något helt annat än en trend som de bara hakat på. Deras låga tyngdpunkt kombinerat med en nyfikenhet att finna smaker även bortom den norrländska horisonten, ihop med ett smaklaboratorium och utvecklade distributionsmöjligheter pekar på att jag har rätt. Nu är det bara min högsta önskan, att ND, i väntan på Excursion #2, kan vara så vänliga att destillera fram ännu en upplaga av Excursion #1.

Vill man göra ett virtuellt besök hos Norrbottens Destilleri redan nu, så har alltid så avslappnade David Kringlund varit där och filmat sitt besök. Se hans video nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.