Räkmackans dag och återkomst

den

Jag hörde idag att idag äntligen är en sådan där ”dag” som faktiskt är en vettig dag. Vi har kanelbullens dag, frysrättens dag och brandvarnarens dag. -Kom igen. Jag är så himla trött på alla dessa temadagar. Tills just idag, då jag hörde att det var räkmackans dag idag. Andreas dag. Någon har faktiskt tänkt till, kanske inte idag, men någon dag. Äntligen en dag i min smak. Idag.
Jag har tidigare bloggat om rejäla räkmackor. Jag hade först tänkt att bräcka dem, men jag och pojken bakom fiskdisken här i Tyresö har tydligen helt olika uppfattningar om hur en rejäl räkmacka ska vara. Min beskrivning var tydlig:
-”Jag ska göra tre räkmackor och vill ha minst dubbelt så mycket skalade räkor på mina, jämfört med vad ni har på era. Minst dubbelt så mycket”. Jag ljög. Jag skulle bara göra två räkmackor. När han var nöjd bad jag honom att kasta ner en skopa till. Jag tog mitt ansvar. Väl hemma öppnar jag räkpåsen och är då tvungen att fråga mig själv vad Sofia ska äta? Tyvärr kan Sofia inte längre, mitt fel, dribblas bort med en burk färdigskalade räkor i lag. Typiskt, vi måste nog dela. I nöd och lust…
Förutom räkmackans dag, kom jag på en annan god anledning att servera räkmackor. För någon vecka sedan fick vi reda på att räkmackan – Andreas, är tillbaka i familjen. Vi inbillar oss fortfarande att han bara var iväg på en jordenruntsegling. Han gör sådana ibland. Vi tänkte att han kanske hade tagit det andra varvet runt, att de hade paddlat fel? Ett väldigt kärt återseende var det i varje fall. Vi har saknat dig. Er.
Nä, nu har äggen kallnat. Dags att klä räkmackor. Visste ni förresten att de här temadagarna inte bara har skapats av klantskallar. Jag läste precis att den 3:e december är ”drick en öl-dagen”.

En rejäl räkmacka – recept 2 personer
1 kg oskalade färska räkor (idag hade vi bara 600 g att dela på)
4 ägg
2,5 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 skivor grillat grekiskt lantbröd eller levain (skurna i rejäla skivor på diagonalen)
grovt strimlad romansallad
2 avocado (skivade)
citronklyftor
gurkskivor
rödlök (skivad tunt på diagonalen)
dill (lösvikt)

Koka äggen närmast hårdkokta och låt kallna. Lite får gulan blöda, men den bör inte rinna iväg.
Blanda majonnäsen med den pressade vitlöken. Kläm över lite citronsaft och blanda runt. Ställ åt sidan.
Skala räkorna, men spar gärna räkrommen. Den är härligt salt och fin att garnera med.
Grilla brödet och strimla salladen under tiden. Har man ingen grillpanna går det ypperligt bra att steka brödskivorna i lite smör istället. Låt skivorna kallna något. Om jag kört bröden i grillpanna utan fett, så breds de med smör. Har de stekts i smör, blir det extra lagret smör överflödigt. En klick extra majonnäs gör dock inget. Klä bröden med sallad. Klicka ut lite av aiolin, på med äggen, den skivade avocadon, mer aioli och sist räkorna. Bygg på höjden. Garnera med rommen, gurka, citron, rödlök och en kraftig dilkvist. Ibland hamnar ingredienserna lite annorlunda. Det gör inget. Jag brukar göra lite som jag känner.

räkmacka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.