Räkskapelser och Jennybullar – snittar på hög nivå

Till i dag har vi flyttat plockmaten, snittarna och tapasgrejen som vi brukar köra på torsdagar. Nu tar vi allt på en gång, fast lite utspritt över kvällen. Igår blev det något annat. Kommer inte ihåg vad. Vad jag åt igår känns liksom inte lika viktigt. Idag är en ny dag. Det är idag som räknas. Det är nu, idag, som jag har en chans att göra något bättre. Något minnesvärt. Så tänker jag varje dag. Några gånger om året lyckas jag.
Jag kan stolt meddela att jag har bakat. Kavlat åtminstone. Den färdiga smördegen behövde bli tunnare. Är det ens någon som inte köper färdig smördeg idag? Perfekt varje gång. Alla tar genvägar, varför hymla. Det är resultatet som räknas.
Som lagamatmat började vi med enklare tapas. Marinerade vitlöksklyftor, lite ölkorvar, lupinfrön i chilisalsa, manchegobitar, några oliver och annat gott. Huvudrätten hoppar vi över. Tre förrätter räknas som varmrätt. Så är det. Det har Lasse sagt.
Idag fick jag en ny idé. Idag räknar vi räkskapelser. Bakelser kan man inte säga enligt min fru. Bakelser är tydligen kalla och har aldrig sett ugn. Jag håller inte med, men nickar ändå. Tolv räkskapelser blev det. Nu är de slut. Smördeg, räkor i en liten röra med smak av cava eller vitt vin, lite chili, schalottenlök och dill.  Voila! – en räkskapelse.
Straxt före det gick det åt några Jennybullar och rosa bubbel. Helt otroligt hur fräscha och goda de små bakverken är. Smördeg även här, fast med parmesan, oregano och zestat citronskal istället. Fantastiskt enkelt, men så gott. Bästa snittarna just nu. Vi avrundar kvällen med några musslor i skal, gratinerade i smör med vitlök och persilja. Mycket persilja. Tänk Escargot fast med musslor. Det slog mig faktiskt i veckan att även sniglar är ett skaldjur. Lite bortglömt. Någon gång hoppas jag få användning för de där snigelfaten med hål i som jag har tolv stycken av. Hur tänkte jag, här hemma är det bara jag som äter av de små djuren. Trots att avgiften är betald sitter min andra hälft fortfarande och våndas över att få en snigel på ögat. Det kan även ha att göra med att Sofia, när vi träffades, lejde några barn att samla in vinbergssnäckor till sin blivande svärfar. Denne svärfar, min pappa hade som mål att starta en koloni på sitt landställe. Barnen gjorde ett överdådigt arbete och Sofia blev utfattig. Ett femtiotal sniglar åkte med i Sofias kappsäck. Farfar fick sin koloni. Jag behöll Sofia. Win win…
Trevlig helg på er!

Räkskapelser – recept 3-12 personer
12 mörmått (små stålformar med krusig kant i mazarinformat)
1 ark smördeg (250 gr)
150 färdigskalade räkor (färska, som hackas grovt)
1/2 grön chili (finhackad)
1 schalottenlök (finhackad)
1 knippe dill (på stjälk)
1 dl crème fraîche (den fetaste)
1,5 dl cava eller vitt vin
1 dl vatten
1,5 msk koncentrerad skaldjursfond
2 ägg
smör

Ta fram smördegen ur kylen. Stek försiktig på lök och chili i lite smör. Tillsätt sedan vin eller cava. Låt koka upp. Tillsätt sedan fond och vatten. Låt sjuda ner så att vätskan knappt täcker lök och chili. Ta bort från plattan. Tillsätt crème fraîchen och rör runt. Låt svalna så att inte äggen koagulerar. Tillsätt två ägg. Rör runt. Ställ åt sidan.
Rulla ut smördegen, den bör vara ca 2-3 mm tjock. Fördela fint över formarna. Tryck ner smördegen så att de ligger jämnt i formarna. Vänd formen upp och ned så att överflödig smördeg ”klipps” av mot kanten. Ställ åt sidan. Arbeta dig igenom alla tolv formar. Avsluta med att ”lufta” varje form med några stick med en gaffel i botten så att inte luftbubblor uppstår när smördegen jäser i ugnen.
Grovhacka sedan räkorna och strö ut i formarna. Skär dillen grovt och lägg ner ungefär en halv tesked skuren dill i varje form. Fyll på med röran och grädda sedan i ugn i 175 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna. När de är ljumna och fyllningen stelnat – stjälp ur i handduk och servera i korg som en smakbit innan middagen. Toppa gärna med lite dill. Beräknar man tre per person är det för mycket, två uppskattas, men en kommer att reta gallfeber på vilken smaklök som helst.

Jennybullar – recept 2-8 personer
1 ark smördeg (250 gr) tunt utkavlat
1 näve finriven parmesan
1 citron (skalet zestat)
oregano (bladen ifrån ca 5 stjälkar)
flingsalt
2-3 äggulor
Kavla ut smördegen till ca 3mm i tjocklek. Pensla äggula över hela smördegen. Bred ut en blandning av oregano, citron och parmesan över smördegen. Fördela jämnt. Det gottar ihop sig med äggulan. Ta tag i den långa sidan av degrektangeln och rulla försiktigt ihop till en rulle. En degskrapa eller slickepott kan underlätta om man vill få med sig smördegen hel. Alternativt gör man allt på ett bakplåtspapper redan från början. Försök att få ihop skarven på degen med rullen. Dela med en vass kniv i knappt två centimeter höga bitar. Vänd bitarna som kanelbullar upp på ett bakplåtspapper och pensla med mer äggula. Strö över lite flingsalt. Grädda i ugn i ca 200 grader i ca 10-15 minuter. När de är vackra är de färdiga. Det är smördeg, så ta hellre ut bullarna lite för tidigt. De ska nästan vara lite degiga.
Jennybullar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.