Renskav över öppen eld

Det är få saker jag finner så mysigt och rogivande som att få laga renskav över öppen eld. Eller mat över öppen eld i allmänhet för den delen. Kanske därav den helgrillade grisen i midsomras eller risotton som jag passionerat tillagar i världens största gjutjärnspanna.
Nu i helgen var det dags för något höstigt och med älgjakten runt hörnet kändes renskav passande. Jag förbereder helst allting utomhus. Jag hackar, rensar, blandar och fixar medan glöden brinner sig het. Jag värmer upp min gjutjärnswok genom att helt sonika ställa den direkt på glödbädden. Brasan får gärna fortsätta att brinna men vid sidan av, så att jag kan reglera värmen något åtminstone. Med en rejäl klick smör steker jag upp kantarellerna. Efter ett tag lägger jag ner renskav och grovt hackad lök. Renskav som är fettsnålt brukar ofta kräva ytterligare en klicka smör. Detta får sedan fräsa ett tag. Om någon fond på vilt eller svamp finns att tillgå tillsätter jag det nu. Efter några minuter slår jag på någon halvliter vispgrädde. Det hela får sedan sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med peppar och salt.
Det roliga med att laga mat ute är att man får skvätta, kasta och sjabbla. Det gör inget att man spiller eller att det efteråt ligger lökhack mest överallt. Att få vara lite grov när man lagar mat, att strunta i måttsättningar och kasta sterila plasthandskar åt sidan gör det hela lite roligare. Man behöver inte alltid vänta på att smöret tystnat i pannan. Allt behöver inte vara petit och perfekt. Laga maten med självförtroende så blir det gott ändå.

Renskav – Recept

Renskav 400gr
2 gula lökar
några nävar kantareller eller annan svamp
(Fond av vilt eller svamp samt vatten. Om fond och vatten används bör detta reducera bort något innan grädden tillsätts).
vispgrädde 0,5L
smör, salt och peppar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.