Stenugnsbakad pizza – Mezza Luna

Idag gjorde jag det. En god hembakad pizza. Jag vet att den mest inbitne italienska pizzabagaren knappast skulle ha kallat den för stenugnsbakad pizza, men det struntar jag i. Den bakades i ugnen, på en sten och borde därför per definition kunna kallas för just stenugnsbakad pizza. Jag har länge varit sugen på en pizzasten eller åtminstone sugen på att få se resultat av en pizza bakad på en sådan. Jag måste ju dock vara lite värre än alla andra så jag åkte och köpte ett slipat 30mm tjockt granitblock och gick loss med diamantklingan i trädgården. Väl färdig täcker stenen hela ugnen och jag kan baka många fler goda små pizzor åt gången än om jag köpt den vanliga runda och mindre pizzastenen. Dessutom gör den grövre tjockleken att stenen bättre håller värmen. Ugnen ställdes på 300 grader och stenen fick ligga i fyra timmar innan den första pizzan gräddades.
För att på ett objektivt sätt kunna fastställa vad stenen/ugnen betyder för pizzan så åkte jag och köpte färdig deg hos den lokala pizzerian. Jag är sämst på att baka och om jag skulle försöka mig på en egen deg skulle hela grejen med stenen ändå bara varit bortkastad tid.
-”Hej, jag skulle vilja köpa 5 stycken klumpar pizzadeg om det går bra?
-Nej det går inte, vi inte sälja bara deg. Men för dig kompis jag gör ett undantag, har du sås?”
Femtio kronor fattigare och med minst en timme av intjänad tid lämnade jag pizzerian nöjd med både deg och sås.
Väl hemma gjorde vi olika små pizzor efter tycke och smak. Hela familjen gjorde sina egna varianter och framför ugnsteven passades dessa medan de låg inne på gräddning. (Se särskilt min son Eyvinds alldeles egna Hawaii nedan). Stenen gjorde susen. Pizzorna var perfekta efter ca 3-4 minuter och gick inte att skilja från ett köpt original.
Just nu är jag väldigt mycket inne på Mezza Luna. Min variant gräddas med tomatsås och riven mozzarella. Efter att den gräddats har jag på Pata Negra, ruccola samt pinjenötter, olivolja och lite flingsalt. Ja, jag vet att det är cashewnötter på bilden ovan.

Stenugnsbakad pizza – Mezza Luna – Recept

deg från pizzerian
tomatsås från pizzerian
Pata Negra
Ruccola
pinjenötter
olivolja och flingsalt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.