Rödspätta med dillsmör och en och annan kroppsdel

Här var det rödspätta beställt. Efter woken tidigare i veckan har det sprutat chili-curry-kokos ur öronen på samtliga medlemmar i familjen Karlstein. Middag, lunch, middag och lunch, lunch igen. Ok, woken var jättegod, men det blev lite väl långrandigt. Varför finns det förresten inte UFF-lådor för överbliven mat, så att vi slipper äta samma sak flera dagar i rad och varför ställs det ofta in saker i kylen som jag ändå vet kommer att kastas tre dagar senare? Lagar jag för mycket?
När det talades middag över telefon, höjdes röster om fisk. Varför inte, rödspättan som låg i fiskdisken såg ju ovanligt fin ut. Rödspätta, lite primörer och ett dillsmör gör ju faktiskt en middag.
När jag senare startade upp hällen och började bära ut attiraljerna började medlemmar i vår lilla familj ställa frågor kring menyn. Jag förstod ingenting. Det var ju redan utrett, inköpt och klart. Jag påpekade att det just idag faktiskt varit ganska begränsat, då jag fått en uttalad beställning med restriktioner. Fisk. Rödspätta åt min spätta. Allt för att du ska få ordning på din lilla chilimage igen! Du vet den där lilla, som minimalt putar ut under frottéfodralet. Den som avgör om du är glad eller ledsen, sur eller nöjd. Den som bestämmer när vi ska ta våra löprundor och när vi kan låta bli. Är det egentligen inte ganska konstigt att en sådan liten kroppsdel kan få så stort utrymme? Den får uppmärksamhet innan du går in i duschen och när du kommer ut. Ibland klappar du på den nöjt, ibland drar du in den. Jag har till och med någon gång sett dig trycka in den med händerna, ungefär som att den skulle försvinna då? Jag vill inte att du eller någonting av dig ska försvinna. Jag vill alltid ha dig vid min sida. Vid hällen. När jag lagar mat. All övrig tid. Alltid. Snart är det semester älskling. Bara timmar kvar nu.

Rödspätta med dillsmör och primörer – Recept 4 personer
8 rödspättafiléer
3 dl mjöl till panering
20 små gulliga färskpotatisar
1 knippe salladslök
1 knippe morötter
100 gr smör
1 knippe dill (snittdill)
salt, peppar, smör och olja till stekning

Koka potatis och morötter i 3 minuter. Häll av. Stek sedan på dessa i olja och smör på hög värme. Lägg åt sidan. Stek sedan på de i mjöl doppade filéerna av rödspätta tills dessa är vackert gyllenbruna. Till smörklicken (100 gr), som nu mjuknat lite i solen, tillsätter man den fint skurna dillen, salt och peppar. Lägg upp allting och toppa med dillsmöret. Klart. Svensk sommarmat!
Vintips! – Château Bonnet.

rödspätta

En kommentar Skriv kommentar

  1. Sofia Karlstein skriver:

    Min (lilla) mage tackar och bockar. Nu kurrar den förresten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.