Thaiwok med röd curry och kokosmjölk

Såja. Nu börjar jag känna mig hemmastadd här i trädgården under min korkek. Under min sumak. Intill min häll. Det har blivit dags att börja experimentera lite. Jag har fegat lite hittills och kört säkra kort. Vem gillar inte pannkakor eller crêpes som jag så fint kallade dem. Vem kan tycka illa om gambas al ajillo?
Nä, dags för något nytt. Thailand nästa! Jag har skrivit tidigare att jag inte är något fan av kokos i mat. Ändå så lagar jag thaiwok med kokosmjölk som bas. Jag lagar den indiska rätten korma, som utöver mängder med kokos dessutom innehåller russin. Ljusa!
Jag kanske får tänka om vad gäller mina fördomar om kokos i mat. Göra mig av med dem? Jag nämnde för min isländska vän en gång att jag bara har bra fördomar. Han skakade på huvudet och snackade något om ”att det låg i sakens natur…”. Jag förstår fortfarande inte vad han kan ha menat? Helt klart är att jag ska omvärdera det där med kokos i mat. Jag ska från och med nu, tjata och pocka på mina forna antikokosbundsförvanter. Lämna era skepp, bränn era broar och kapitulera inför det faktum att kokos faktiskt passar alldeles ypperligt i mat.
Ibland. Inte för ofta. Till en viss gräns.

Thaiwok – Recept 6-8 personer

3 chilifrukter (grovt hackade)
3 msk sambal oelek
1 glasburk röd currypasta
4 klyftor vitlök (finhackad)
1/2 dl tomatpure
1000-1300 gr kyckling (lårfile i kuber)
3-4 dl vatten
1 grön paprika (strimlad)
1 röd paprika (strimlad)
2 gula lökar(klyftad)
1 röd lök (klyftad)
3 burkar kokosmjölk
1 burk minimajskolvar
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
4 påsar std nudlar
olja att fräsa i
salt och peppar
2 krukor koriander (hackad)

Hetta upp den stora wokpannan eller en stor kastrull med olja. Fräs på chili, tomatpure, currypasta, vitlök och sambal. Rör i botten och tillsätt mer olja om det börjar steka fast. När kryddpastan börjar stänka och bränna händerna på dig, tillsätt bitarna av kyckling. Rör runt och låt fräsa ordentligt. Låt woken vila, rör inte för mycket, men bränn inte. Tillsätt vattnet. Låt vattnet halveras av värmen. Tillsätt sedan kokosmjölken. Låt sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt då grönsakerna. Samtliga.
Sjud i ca 3 minuter till. Grönsakerna ska helst var krispiga och kycklingen definitivt färdigt. Kontrollera. Dra av från värmen.
Koka nudlarna tills dessa är väldigt al dente. Sila bort vattnet och ha ner nudlarna i woken. Rör om och värm upp allt igen. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att strö nyhackad koriander över tallrikarna eller uppläggningsfatet. Servera.
Vintips, en nyhet på systembolaget – Côtes du Rhône  Calvet rose.

thaiwok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.