Rökt majskyckling med äppelsås och basmatiris

Som med annat är det med kyckling. Man kan lyckas och misslyckas. Gör man det förra kan det bli magiskt. Gör man det senare och översteker… Färdigstyckade detaljer kan ibland vara behändigt, som exempelvis lårfilé till ett grillspett eller rakt ned i en gryta. Helst tilllagar jag dock min kyckling hel. Tidigare har jag ofta gjort min kyckling i lergryta, men i Bradleyn kan jag tillaga så många som åtta kycklingar eller fler. Man kan laga till fler. Har man tid kan man röka kycklingen långsammare på låg temperatur. Har man mer bråttom kan man maxa temperaturen och ge kycklingen ett krispigt skinn och en rökig smak som blir magi i munnen. Att det är vår innebär att jag kan ligga och sola under tiden som röken tar hand om resten. Det är något visst med att ha en rök som står och pumpar ut dofter medan dagen löper på och olika aktiviter sker under tiden. Det känns vid servering som att man lagt ned tid och kärlek, medans allt egentligen bara har skött sig själv. Det gäller att inte tjuvkika under tiden bara. – ”…cause If you´re looking it ain´t cooking.”

Till den rökta kycklingen serverar jag en av mina favoritsåser. Det är en lätt söt och gräddig äppelsås med viss syra. Personligen föredrar jag den med ris eller ångkokt färskpotatis.

Har man möjlighet tycker jag att man ska köpa majskyckling. Den är både saftigare och godare i smaken. Ska jag laga till bara några stycken föredrar jag att tillaga två mindre kycklingar snarare än en stor. Jag tror det beror på att de mindre blir jämnare stekta och det är lättare att inte översteka vissa delar. Eller så är det bara en fördel att man då får fyra klubbor och inte två. Det blir mindre slagsmål runt bordet då.

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av bradleysmoker.se. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.