Rökta räkor med aioli, grillat bröd och vaktelägg

REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER

Det var på självaste nationaldagen som sommaren tog fart. Visst låter det vackert? Det är ingen hemlighet att när något ska firas så är det med god mat och dryck som vi gör det. Då jag såg den här dagen komma har jag självklart förberett för ett matäventyr i trädgården. Hur dagen ska inledas har spelats upp som en film för mig i några dagar nu. Sov ut, men inte för länge. Gör en frukost och servera i halvskuggan, precis skyddad bara från den starkaste solen. Kroppen behöver ro när den ska vakna. Ge den tid. Täck av poolen. Vattna plantorna, sätt dig ned en stund. Kalla på något gott svalt att dricka. Res dig om kroppen känns olustig, sparka lite grus, eller ta av dig skorna för en kort tur på gräsmattan. Ta fram räkorna, torka dem torra. Starta upp Bradleyröken.

Till lunch serveras rökta räkor, grillat bröd, en nyslagen aioli, kvistdill, citron och vaktelägg. I den stora isskålen ligger champagne och immad lager.

Jag har pratat om det tidigare, men det finfina med att laga mat i röken är att allt liksom sköter sig självt. Under tiden kan man strosa omkring och bara sprätta, ta en sväng förbi rökskåpet och konstatera att det doftar himmelskt. Alternativet är att göra något vettigt utav tiden, men då har man liksom inte tjänat något, då hade man ju lika gärna kunnat laga mat på vanligt vis. Nä, i Sodom och Gomorra var disciplinen svag, den som inte slappade medan han rökte, blev hängd samma dag. Ni hör ju, bäst att slå sig till ro en stund. Det borde inte vara ett problem en dag som denna. Det är snart midsommar och vi vet ju alla hur det brukar stå till med vädret den helgen.

Av med paltorna nu, sug i er av värmen. På med bikinin eller de tighta badbyxorna. Ja, ni är tjocka, men det är grannen också. Har man ätit bra och gott kan man åtminstone skylla på det. Era respektive älskar er ändå. Men vad ni än gör, klaga inte. Då förpassar jag er tillbaka till den gråaste av novemberdagar. Dagen då bussen aldrig kom, när ni var olivgråbleka i huden, då lönen var slut, när tvätthögens bas stödde sig mot båda väggarna i tvättstugan, när ni på natten befriade er själva från att städa efter festen och vaknade med tungt huvud och ett Tjernobyl att reda upp dagen efter.

Njut, om imorgon kan vi ingenting veta.

Rökta räkor med grillat bröd och aioli

Kategori: fisk och skaldjur, förrätt, rökt mat, smått och gott

Rökta räkor med grillat bröd och aioli

Ingredienser

  Rökta räkor
 • valfri mängd räkor
 • albriketter
  Aioli
 • 1/2 zestad klyfta vitlök
 • 1 ägg
 • 1,5 tsk dijonsenap
 • 1 tsk citronsaft
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • 2,5 dl rapsolja
 • salt och peppar
  Tillbehör
 • kvistdill, kokta vaktelägg, citronklyftor, grillat bröd, tunt skivad rödlök, ädel dryck

Gör så här

 • Torka av räkorna på köksbänken. Ju torrare, desto finare yta. Använd helst färska, men det går alldeles utmärkt med frysta räkor också. Det är mest en fråga om tillgång.
 • Lägg räkorna på galler. Är de små, använd ett finmaskigare silikonnät så att de inte trillar ned. Rök sedan i 66°C i 1h och 15 minuter. Personligen gillar jag när räkorna inte blir för hårt rökta. Jag vill kunna äta åtminstone två hundra gram utan att röksmaken ska hinna bli för skarp.
  Aioli
 • Ha ned alla ingredienser utom oljan i en mixer. Kör igång på knappt halva hastigheten, strila långsamt ned oljan. Smaka av med peppar och salt.
https://karlstein.nu/rokta-rakor-med-aioli-grillat-brod-och-vaktelagg/

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av Bradleysmoker. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *