Rysk trestegsfint – fredagsdrinken

Så här under semestern är det tradition att vara hövlig och inte göra skillnad på dagar och dagar. Fredag, söndag eller måndag – alla dagar är precis lika mycket värda. Därför kan det smälla till och bli en fredagsdrink även en söndag som denna. Med kvicksilvret i topp är det viktigt att hålla vätskebalansen. Drick mycket vatten och få i er salt, så är det helt ok att kasta in några sköna drinkar däremellan.

Det finns drinkar som jag kallar för coolers som är särskilt trevliga dagar som denna. De är oftast av lite lättare slag, ibland inte, men de ska åtminstone kännas svalkande och läskande. Ett exempel på den senare är den ryska trestegsfinten. Vacker i färgen, med en doft av tropik och med mycket is så är den otroligt lättdrucken. Jag tänker lite Hawaiian tropic – sex på flaska, men sen har jag ju livlig fantasi också.

Första gången den stod framför den ryska trestegsfinten var i fredags. Jag sitter i badet i behagliga 30°C och doppar mig för att klara av värmen. Den temperaturen är svalkande, våga inte påstå något annat. Mellan varven glider jag ned en stund för att svalka även knoppen. När jag likt den säl jag är tittar upp ovanför ytan igen så står den där. Den vackert rosa drinken. Det bästa med den, just där och då, är att den kommit serverad. Jag har inte behövt göra ett handtag. Inget skakande, inget isspill på golvet, inga klibbiga mätglas. Den bara står där. Givetvis är det Alex som varit igång. Han har dröjt sig kvar sedan gårdagens lustspel då vi grillade ostron, hummer och åt hängmörat kött som Sparr tagit med sig. Tryffelperlaget och den gyllene vaktelgulan på den perfekt halstrade biffen blev knappast sämre av den sextett av ädla bubblor som njöts till. En perfekt spontan kommahemifrånlandetmiddag.

Vad gäller den ryska trestegsfinten så borde jag ju anat att något sådant var på gång när Eyvind kom ut och frågade efter kolsyremaskinen. Eyvind dricker knappt kolsyrat vatten. Jag borde ha insett att det var någon törstig som stod och knäppte kapsyler i köket. Gäster som blandar spontana drinkar utan att jag behöver önska något är alltid välkomna. Kommer drinkarna dessutom ut med roliga namn som startraketer eller ryska trestegsfinter så får gästen dyka upp när bäst sjutton den vill. Nä, nu är det dags för påfyllning. Ha det bra så ses vi på läktaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.