Tomatsoppa med asiatisk touch

Tidigt i våras besökte vi Finland och släktingar. Där bjöd mig Chen, med rötter i Kina, på en otroligt god sidorätt. Huvudrätterna var förstås också helt fantastiska, men det var något särskilt med sidorätten. Jag kunde verkligen inte pricka in huvudingrediensen. Visst har det hänt tidigare att man inte riktigt kan komma på vad det är som känns så bekant, men aldrig så här illa. Den här gången var det omöjligt. Jag vågade mig inte ens på att gissa. Tomatbasen visst, den är svår att missa, men vad var det för något som gav så behagligt motstånd och som hade sugit åt sig av basen så perfekt?

-”Ha ha! Skrattar Chen, trodde du kunde det där med mat?”
Ja ja, menar jag bakom min skämskudde bestående av samlad skam från alla de gånger jag förmodligen, om än oavsiktligt, framstått som en matbesserwisser. Berätta nu!
-”Det är ägg!”
I min vildaste fantasi hade jag varit nära att säga grovt riven kycklingfärs, men något sådant hade inte varit möjligt att hinna med mellan mina täta inspektionsrundor i köket.

Scrambled eggs och en bra lite sötare tomatsås blir en fantastisk symbios. Visst har jag kastat in några skivor tomater i den ihopvikta omeletten tidigare, men hemligheten ligger i att få med sig både syra och sötma. Gör man istället en sås och kastar ned äggen i har man mycket större möjlighet att justera tomatsmaken.

Idag gör jag en lite tunnare variant av denna rätt som jag serverar som soppa. Saknar man den kinesiska tomatbas som jag använder i receptet går det lika bra utan. Man kan skarva med ännu bättre tomater, lite tomatpuré och socker istället. Gillar ni ketchup så har ni ju sötman där. (Kan inte i mitt liv förstå att jag precis tipsade folk om att ha ketchup i maten). Chen körde såklart såsen på frihand, men då jag inte såg exakt vad som var i tyckte jag att den här kunde få hjälpa mig på traven. Särskilt efter det att biträdet i butiken utbrast; -”Great with eggs”. Kanske var det tydligt att min kinesiska blivit knackig. Tomatbasen finner man enkelt i välsorterade asiatiska matbutiker, som den i tunnelbanan vid Hötorget i Stockholm.

Vill man inte ha soppa så kan man servera rätten mer så som Chen gjorde. Skippa den rikliga mängden vatten, var lite mer varsam med tomatbasen och ställ fram som ett fastare tillbehör. Till frukost, som vickning eller som idag – till lunch.

Lättstekt salladslök
Stek ihop tomaterna med tomatbasen
Spä med vatten efter smak
Sjud ihop allt precis innan servering
Servera gärna med lite timjan och yoghurt
Tomatsoppa med asiatisk touch

Kategori: förrätt, huvudrätt, soppa, vegetariskt

4 personer

Tomatsoppa med asiatisk touch

Ingredienser

 • 5 kvisttomater (skurna i grova bitar)
 • 5 ägg
 • 1 stor salladslök (i tunna skivor)
 • några matskedar olja att steka i
 • 200 g kinesisk tomatbas (”tomato flavor hot pot seasoning” Se även bild.)
 • 4 dl vatten
 • (1 tsk MSG)
 • salt och peppar efter smak
 • Till eventuell garnering – färsk timjan och en klick fet yoghurt

Gör så här

 • Hacka upp tomaterna och skiva salladslöken.
 • Vispa ihop äggen med lite salt. Stek och rör sedan sedan på medelvärme tills de är ”scrambled”. Lägg åt sidan.
 • Stek på den skivade salladslöken i lite olja tills den knappt fått färg i kanten. Stek inte för hårt. Lägg åt sidan ovanpå äggen.
 • Stek nu på såsbasen på ganska hög värme. Låt dofterna stiga i någon minut. Tillsätt sedan de skurna tomaterna och stek runt i någon minut. (Tillsätt även lite MSG.) Ha ned vattnet och låt sjuda i cirka 8 minuter. Tomaterna ska vara mjuka, men ändå ha något slags motstånd kvar. Smaka eventuellt av med någon ytterligare skvätt vatten beroende på fyllighet.
 • Blanda mot slutet ned äggröran och löken. Låt sjuda ihop i någon minut innan servering. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar.
 • Servera förslagsvis med yoghurt och färsk timjan.
https://karlstein.nu/tomatsoppa-med-asiatisk-touch/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *