Sikrom på blinie av aubergine med tillbehör – ett experiment med lyckad utgång. Uppdraget var att fixa något som kunde likna en råraka men samtidigt innehöll minimalt med kolhydrater. Resultatet blev en blinie, en väldigt god sådan. Den var krispig men ändå mjuk, med ett innandöme lite mer åt pannkakshållet. Sältan från stekningen, sötman från auberginen och smörsmaken från stekningen matchar sikromen och gräddfilen perfekt. Auberginen rensades på skal och revs grovt. Det mesta av kärnorna kasserades. Denna dag hade jag hjälp av Ricky i köket som fixade med rivandet och såg på medan jag drack vin vid spisen. Bliniegeggan får sedan vila på diskbänken i ungefär en halvtimme. Blinierna klickas sedan ut i en smörstinn stekpanna. När ytan är till belåtenhet tas dessa upp och pyntas med sikrom, finhackad rödlök och dill. Jag lade mumsbitarna på ett stort fat, droppade strategiskt ut gräddfilen kring blinierna. Lite mer dill på toppen och klart för servering! Det är otroligt hur pannkakslika blinerna blev. Min son var helt övertygade om att de var gjorda på potatis och jag kommer med säkerhet servera dessa igen som rårakor med lingonsylt och stekt fläsk.
Blinie på aubergine med sikrom – Recept
2 rivna aubergine exklusive skal (sålla gärna bort lite av kärnorna)
fiberhusk för redning ca 2 msk eller mer tills det att röran är fast
2 ägg
smör till stekning
sik eller löjrom
finhackad rödlök
dill
gräddfil
salt och peppar