Laxröra med pepparrot och äggula

Varför inte börja med erkännandet? -Pappa Bengt, sist du var här åt du rå lax. Eller delvis i varje fall. Laxröra med pepparrot och äggula du vet? Antagligen märkte du inget och uppskattade förrätten som den var, eller så höll du bara god min. Jag hoppas och gissar på det föregående men beundrar även det sistnämnda då glaset var tomt. Du kan ju nästan skryta med att du provat sushi nu. Fast det kanske skulle förstöra bilden av dig som falukorvsälskande husmanskostare? -Slut på erkännandet.
Denna rätt är fräsch och enkel att göra och passar även för större sällskap eftersom den går att förbereda och sedan låta vila i kylen några timmar innan servering. Jag är särskilt förtjust i äggulan på toppen som ger en härlig crema till anrättningen. De bruna äggen ifrån höns som fått sett lite sol och kanske vandrat fritt är att föredra då gulan i dessa ägg är varmt gyllengul och ger rättvisa till den rätt som du faktiskt lägger ner tid på. Fuska inte. Du är värd bättre.
Det var ju inte så att jag bjöd min far på rå lax rakt upp och ner. Denna laxröra med pepparrot och äggula består av lika delar färsk rå lax och lika delar varmrökt lax. Laxen tärnas i önskad storlek och blandas ut med traditionell svensk senap, gärna av grövre och smakrikare sort, samt fransk dijon. Jag river citronskal och skvätter ner lite god olivolja så att konsistensen blir bra. Sedan kan laxröran med fördel vila i kylen tills gästerna kommer, gärna i några timmar. I ärlighetens namn kan man nu knappast kalla laxen för rå längre då den snarare gravas i senapen.
Innan servering tillsätts en äggad klick creme fraiche, en ägggula samt garnering. Löjrom är trevligt till men jag nöjde mig denna gång med vanlig stenbitsrom. (Entrecôten jag bjöd på till varmrätt var så satans dyr). Annars kan man ju ge löjrom endast till de trevligare gästerna så har man i vart fall sparat en liten slant. Dill och tunna skivor av rädisor gör sig fint i färgen till. Glöm inte att toppa med riven pepparrot. Jag tycker egentligen inte om recept med måttangivelser så måtten nedan är endast riktlinjer. Behöver röran mer senap så är det säkert så. Se även gärna tidigare recept med lax. Bland annat som bas i en västkustsallad eller som laxbiff.

Laxröra med pepparrot och äggula – Recept (ca 6 pers).
ca 400gr lax (lika delar rå som varmrökt).
1 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
rivet citronskal
1 skvätt olivolja
6st äggulor
salt och peppar
dill/rädisor/pepparrot
löj- alt. stenbitsrom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.