SMOKY Lemon GT – fredagsdrinken

Den bättre middagen drog ut på tiden, samtalen var långa och skratten många. Efter att ha röjt av det värsta fortsatte kvällen i salongen. Där avnjöts pianospel blandat med diskussioner kring bortgångna musikvirtuoser. När vi kände oss nöjda rörde vi oss in mot sovrummet. Jag kryper ned under det vita sträckta täcket och väntar in Sofia. Hon är glad, sätter sig över mig och börjar gosa. Jag känner hur hon i djupa andetag verkligen andas in mig medan hon drar handen genom mitt hår:

-”Jag tror aldrig att du doftat så här gott.” Du doftar som lädret i en taxi, som ett utblåst ljus…”

Jag kommer av mig totalt och vräker henne åt sidan.

-”Nu glömde du väl ändå inslaget av grillat kött sedan middagen? Har du något mer fint du vill säga så kör!”

Sofia försöker förklara sig. Jag försöker ta emot komplimangen, men det är inte helt enkelt. Tydligen så förknippas doften, eller lukten, jag har inte bestämt mig än, av taxibaksäte med något positivt, får jag förklarat för mig. Doften ska tydligen påminna om någon slags trygghet, ett efterlängtat lugn efter en helkväll ute. Jag kan på sätt och vis hålla med om det efterlängtade lugnet, men att det skulle dofta särskilt gott om taxiläder vette sjutton. Jag kan komma på många anledningar till varför det INTE skulle dofta gott i en taxi. Så doftar jag i varje fall, som en gammal taxi. Det här måste jag skriva upp för att minnas om jag någon gång tvingas skaffa ett Tinderkonto.

”En före detta ung man som tagit den begynnande gubbmagen till imponerande höjder. Doftar som godast som ett taxibaksäte. Har nyss brunnit ut. Hatar långa skogspromenader. Söker likvärdig. PM:a till ”Läderhud med sporadisk tunn hårväxt.”

Jag gillar bäst sådana komplimanger som är enkla att ta emot. De behöver inte vara så utvecklade. Nästa gång räcker det med ett: -”Du är fin!” Gör det inte så barockt Sofia. Kanske tog du mig denna gång för ett gammalt vin. Vad kommer nästa gång i raden av komplimanger? Att jag är söt som en mogen Tokaij från det brända lädrets region? Att mitt väsen doftar lika friskt som en nyöppnad Sauvignon Blanc, alltså nedspilld parktoalett? Att min armhåla får dig att tänka på en mogen Chardonnay med gåsleverton och stänk av apelsinmarmelad? Vad du än kommer på är jag redo. Jag vet inte något som kan vara värre än baksätet på en taxi.

Innan vi åter hittar tillbaka till inledningen har jag med valpögon lyckats ge Sofia dåligt samvete. Jag spelar nedstämd. Hur hon aldrig kan lära sig hur väldans icke lättstött jag är. Plötsligt luktar jag tydligen svavel:

-”Din svavelosande djävul, du jävlas ju bara med mig!”

Jag har funnit ett nytt gin – svenska SMOKY Nordic Coastal Gin. Först var jag misstänksam. Då jag röker mycket mat så vet jag att rök ibland kan bli för påtaglig, det som är spännande i början kan snabbt ta över. Inte i SMOKY gin. Det här ginet är så otroligt balanserat i sin rökighet att man knappt förstår att det är rökigt. Rökigheten ter sig snarare som en extra smakdimension som man förstår först när den påtalas.

I SMOKY Lemon GT dressar jag några citronklyftor med vanlig sirap. Därefter går jag över dem med Sievert. Klyftorna ska få en bränd yta. Citronerna, inklusive all karamelliserad vätska som rinner ur under bränningen åker sedan ned i det isade glaset med gin. Toppar upp gör jag med Swe tnc. Smoky Lemon GT är en enkel, men ändå spännande GT som jag kommer gå tillbaka till igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.