Smördegsinbakad nougat med hemgjord vaniljsås

Nougat i smördeg – ännu ett experiment och en rejäl efterrätt för den suktade och sötsugne. Bakelsen är lite som ett wienerbröd. Vaniljsåsen bryter av och gör det hela saftigt. Älskar man nougat som jag gör, blir detta något alldeles speciellt. Skär inte ned på nougaten då blir det bara torrt, hoppa inte över vaniljsåsen, då blir det också torrt. Tillsammans – fantastiskt. Om wienerbröd inte är en favorit eller om man hellre vill servera något lättare, enklare och kanske till fler, fungerar det bättre med filodeg. Då får man istället tunna spröda rullar som man på stående fot och med en servett i handen kan äta direkt. Kanske bättre för det större kalaset? Det fina med filodegen är också att rullarnas krispighet, bryter av fint till den ljumma krämiga nougaten, men återigen glöm inte vaniljsåsen, som då med fördel serveras i små personliga skålar. Tips och recept på filorullar finner ni från Hairy Bikers. De är lätt förvirrade, men vrålcoola och har helt rätt inställning till det här med matlagning.
Kavla ut smördegen så tunt som du vågar. Skär ut rektangulära bitar. Bred ut en ansenlig mängd av den rumstempererade nougaten på varje rektangel, en mindre bergskedja, men inte ända ut i hörnen. Kanske går det att skära bitar av nougaten också, då slippar man ju lite kladd? Jag har inte testat, men varför inte? Degen viks sedan ihop och skarven limmas ihop med uppvispat ägg. Bygg ”Snickers”, det är en lagom storlek. Använd dock inte riktigt lika mycket fyllning som ryms innanför chokladhöljet i en Snickers. Alternativet är annars att göra längre rullar och dela precis innan servering. Vänta då något med att dela tills rullarna svalnat något, annars rinner nougaten lätt ut. Pensla med resterna av det uppvispade ägget eller med lite smält och lätt avkylt smör. De smördegsinbakade nougatrullarna gräddas i 150 grader tills de ser ut som riktiga wienerbröd, i ca 5-15 minuter beroende på ugn.
Vaniljsåsen gör jag så här. Dela vaniljstången på längden. Gröp ur fröna och lägg dem och stången i en mindre kastrull. Slå på 1 dl vispgrädde och allt vatten. Sjud i 10 minuter och låt kallna. Ta upp bitarna av vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp gräddvattnet. Sänk sedan värmen kraftigt. Gräddvattnet ska inte koka när äggblandningen går i. Häll i gulorna med sockret. Vispa kraftigt – tänk bearnaise! Vispa på svagare värme tills såsen tjocknar. Fortsätta röra i såsen men då i ett kallt vattenbad. När såsen svalnat är det dags att sluta vispa, inte tidigare. Vispa 2 dl grädde, det är tjockleken på den vispade grädden som bestämmer såsens konsistens. Blanda ned i vaniljsåsen och låt gärna stå i kylen ett tag.
Jag serverar kaffe till, efterrätten är söt och utan en kaffe till blir det för mycket för mig. En absolut kaffefavorit genom åren är helt klart Molinaris röda. – lätt chokladig, mild och rund.

Smördegsinbakad nougat med vaniljsås – recept 4-8 personer
ca 200 gr – rumstempererad nougat (förslagsvis Odense nougatblock )
ca 300 gr smördeg (ca 3 plattor smördeg, jag köper färdig)
1 ägg (att limma ihop skarvarna med)

Vaniljsås – recept 4 personer
1-1,5 vaniljstänger
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk florsocker

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.