Farmors smörgåstårta – billigast, min favorit och därför den godaste

Här kommer del ett av en följetong om smörgåstårta. Idag blir det en relativt enkel och billig smörgåstårta. Inget överflöd, inget trassel. Tårtan är farmors från början men har utvecklats med tiden. Kavringen i det mellersta lagret har exempelvis bytts ut mot vanligt landgångsbröd. Receptangivelserna är ungefärliga och är endast en uppskattning. Mamma gör denna smörgåstårta, det är alltid mamma som gör smörgåstårta och när den görs går det liksom med autopiloten påslagen. Om vi hade följt farmors ursprungliga, men exakta recept hade dessutom tårtan blivit tämligen skral och fattig. Vad sägs om -”…skiva en bit hästkött för 6,90 kr…”
Smörgåstårtan är gjord på två landgångsbröd i bredd och består av tre brödlager med fyllning emellan.
Så här går det till. Bred samtliga landgångsbröd med smör eller Bregott. Används Becel, Lätt & plastigt eller något annat halvfabrikat med en löjlig karikatyr av ett hjärta på asken är man på helt fel spår. Tänk om. Apropå hjärtan, kommer ni ihåg Locums reklampelare för några år sedan? ”l♥cum” Fantastiskt roligt.
Första lagret – Skinkosten blandas ut med pepparrotsvisp och hästkött. Hamburgerkött kan också användas av de som inte tycker om tanken att ha små bitar av skivad totohäst i maten. (Visste ni att förresten att Lukas(!) är det populäraste hästnamnet i Sverige. I varje fall var det så tidigare, men efter de senaste veckorna är det nog längre ingen som riktigt vet eller har koll. Helt galet om ni frågar mig, dessa havretuggande kusar ska heta saker som Grålle, Pålle eller kanske det lite mer exotiska Pegasus om man nu vill tänka utanför bondramarna och drömma sig bort från den blågula möllan). Fördela sedan ut blandningen över brödet, gegga gärna ihop kanterna på bröden så håller de ihop bättre.
Andra lagret – lägg på bröd ovanpå skinkostblandningen. På detta ska vi sedan ha över äggröran. Kalles kaviar blandas med 4st finhackade hårdkokta ägg och en finskuren knippe dill. Dill hackas inte, då blir den besk. Bred över brödet.
Det tredje och sista lagret består förutom bröd av ugnsbakad leverpastej som blandats ut med vispgrädde. Grädden gör allt saftigare och leverpastejen mer bredbar. Bred på – nästan klart.
Bäst blir tårtan om den får stå i kylen under en lätt fuktad kökshandduk i ett dygn innan den ska serveras. Ta en ren handduk eftersom den vilar direkt mot smörgåstårtan. Täck handduken med gladpack. Tärnad saltgurka får avsluta och ge tårtan lite liv på toppen. Saltgurkan läggs på precis innan servering. Inte dagen innan! Om man vill ha en tårta med kraftigare smak kan man likt farmor byta ut det mellersta brödlagret mot kavring istället för landgångsbröd.
Nästa smörgåstårta är antagligen denna tårtas direkta motsats. Den är lyxig, påkostad, fylld med skaldjur, pillig och lite krångligare att göra. Jag återkommer.

Farmors smörgåstårta – recept 4-6 personer
6 skivor ljust landgångsbröd
1:a lagret
1 pkt skinkost
2 msk pepparotsvisp
150 gr skivat hästkött (hamburgerkött)

2:a lagret
3 hårdkokta ägg
knappt 1 tub Kalles kaviar
5 stjälkar finskuren dill

3:e lagret
1 ask ugnsbakad leverpastej eller så att det räcker att täcka toppen på tårtan
½ dl vispgrädde kanske lite mer, farmor vet, visste!
rejält med tärnad saltgurka på toppen

smörgåstårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.