Southside Royal – fredagsdrinken

Jag har funderat på det där med drinkar ute på krogen. Kostar en drink runt 180 spänn så vill jag att den ska vara riktigt bra, annars dricker jag hellre champagne eller en bra öl på tapp. En cocktail på krogen har en skyldighet att innehålla något mer. Det kan vara ett spännande skum eller en ingrediens som väcker en. Den bör innehålla något arbetat, ha en särskilt skön kombination, en bakomliggande tanke, eller stoltsera med smaker som man inte är så bekant med. Jag vill att de ska ha tänkt till. Bjuder de på en cocktail och samtidigt berättar hur de resonerat så har de kommit halvvägs innan jag ens smakat.

En bartender får hellre ha varit överkreativ och bara nästan kommit i mål, än att ställa fram något oinspirerande som man direkt kan ta vad det är. Longdrinks med 75% läsk går tokbort. Vem beställer en rom och cola av en professionell bartender? Jag vill verkligen inte tro att det beror på att den har ett snitsigare namn på den svarta griffeltavlan eller för att den garneras med ett blad mynta och en klyfta lime? Om den kommer med ett blad mynta eller inte vet man ju sällan förrän i efterhand, men är det så att det väger tungt, kanske man inte förtjänar mer än en Cuba Libre.

Bartender är ett yrke precis som något annat. Man anlitar inte en hantverkare för att sätta upp en tavla. Man låter inte andra göra sådant man enkelt kan göra själv. Låt personen bakom den där mässingsdisken få jobba istället. Jag tror ni båda tycker att det blir roligare så. Beställer man en GT borde det vara lag på att de gått ännu ett steg. Kanske blandar de med en särskild tonic, de väljer gin först efter att ha försäkrat sig om dina preferenser. Finns där lite yrkesstolthet frågar de diskret om någon extra smakförhöjare önskas. Det kan vara allt från fläder, gurka, tall, rosépeppar eller något ännu mer kreativt. Vad vet jag? Det är deras jobb att ha koll på. Be dem köra på bara. Ha tillit och bli överraskad. Vi vill väl alla ha något mer än bara det gamla vanliga som vi redan vet om?

Här kommer en Southside Royal med ett sockerlagsskum och några molekylära kaviarkorn på olika citrusfrukter. Och ett myntablad. Bara för att. Nu tar vi det hammock. Det har varit en tuff vecka.

(Jag har tidigare fått många frågor på glaset i detta inlägg. De kommer ifrån Rona och heter Nick Nora Dots. Glaset saluförs av nhtrading).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.