Nässelsoppa smaksatt med björksavsvin och toppad med vaktelägg

Plötsligt händer det. Jag gör nässelsoppa på hemplockade nässlor. Jag visste att den där boken om att ”naturen är ett skafferi” som jag köpte för några år sedan skulle komma till användning. Visserligen är ju nässlor en sådan där växt som jag hade koll på redan innan skafferiboken inhandlades. Skulle man dock sakna boken och känna sig osäker på nässlorna så finns det ett helt idiotsäkert test för att bli säker. Ta er ut i skogen och sök upp en lätt fuktig slänt i söderläge med skuggande lövverk. Strippa! Kasta paltorna åt fanders. Pressa ned tårna i jorden. Omfamna känslan så som om du precis välkomnats innanför paradisets portar. Ta ett djupt andetag och sug in härligheten. Djupare. Låt den tränga in och fylla upp ditt väsen. Lägg dig sedan ned på alla fyra och kryp. När du börjar närma dig något som ser ut som en matta av grönlila musöron, stjälp dig själv över på sidan, sträck ut hela födelsekostymen och gör dig så tung som möjligt. Rulla sedan på bäst du kan, över hela den gröna bädden, fram och tillbaka. Ganska omedelbart, om du hittat rätt, kommer du uppleva en stickande känsla som snart övergår i en genomträngande värme. Ligg kvar en stund, andas och njut på stället medan du kurar ihop i fosterställning. Känn hur naturen och världsalltet kallar dig tillbaka. När små vita mollusker med tillhörande rodnad helt täcker din skinndräkt vet du säkert att du funnit rätt. Det små späda bladen är nässlor. Du kan vara säker. Ta nu genast på dig ett par handskar, fyll upp en flätad korg med nässlor och bege dig sedan lugnt hemåt. Glöm bara inte att ta på dig kläderna innan du kommer ut på allmän väg. Folk av idag är så stela.

Det är något speciellt med att plocka mat i naturen, det smakar mer än när man köper, dessutom har vårmat som nässlor och sparris ett särskilt skimmer över sig. Det är också trevligt att komma ut. Tycker ni inte Eyvind och Leo, ni som hjälpte till att plocka medan jag låg i solen? Vi måste bara omförhandla priset. 100 kronor litern är på gränsen med tanke på att ni ändå fick handskar.

Att få ställa fram en grön nässelsoppa smaksatt med björksavsvin, toppa med vaktelägg och korka upp en flaska bubbel till…

Att få komma till bords efter en heldag i värmen medan kvällssolen ännu behagligt strålar in mellan lamellgardinerna vid de öppna glasdörrarna… Det blev ett härligt avslut på vårdagen och en trevlig inledning på kvällen. Rogivande. Helt klart kommer det serveras nässelsoppa igen.

Nässelsoppa påminner mycket om spenatsoppa men har en extra kryddighet som är svår att sätta fingret på. Det är precis som att nässlorna slår igenom lite extra någon gång mellan alla tuggor. På så sätt blir soppan väldigt spännande. Med nybakat bröd, smör och en vällagrad ost kan jag njuta nässelsoppa alla dagar i veckan.

(Björksavsvinet har jag fått av Jonas som driver matbloggen Chef on tour).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.