Ångade spring rolls med vietnamesisk nuoc cham

Det är inte speciellt svårt att laga mat om man bara bryter ner det och tänker efter. Något surt vill ha sött som vill ha salt. Något mjukt vill ha motstånd som vill ha krispigt. Ungefär så. En släng umami på det och man är hemma. Det får helst vara snyggt också. Kan man därutöver även lyssna på maten är det genast full pott. Visst är det så där tankarna alltid går någon timme innan måndagsmiddagen? Inte direkt kanske, ibland vill man bara hem och bryta ihop framför en serie i soffan. Sådana dagar är det en seger för mänskligheten att bara lyckas avstå köpepizzan…

Ibland orkar man ingenting. Andra gånger vill man mer eller ännu mer. Själv vet jag i förväg sällan när jag vill eller hur mycket. Det bara sköljer över mig. Mer sällan räcker det med en djup tallrik knaperstekta köttbullar, idealmakaroner, steksky samt en matsked. Emellanåt kan det vara en lycka att få köpa en dyr köttbit, som sedan lite lätt oengagerat steks på och öses med smör. Professor Maillard står och lovsjunger. Utöver detta kommer de tillfällen som jag tänkte på i början. Då man är särskilt engagerad och kanske till och med har suttit och dragit streck mellan smaker på en mind map.

Även om det till hög grad handlar om ett enda laborerande så är det sällan som något inte blir lite superbra.

Ångade spring rolls ”sous vide” är resultatet av en särskilt tursam kväll. Fyllningen är medvetet inte traditionellt asiatisk, men smakerna sitter precis där de ska. Kycklingen marineras i mango och habanero, fläskkarrén slumrar i typiskt koreanska bulgogikryddor och allt kött cirkuleras sous vide innan de hastigt fräses på i glödgad grillpanna.

Utöver med två olika sorters kött, fylls våra spring rolls med krispig strimlad kålrot och grönkål. Under finner man en buljong på kumbo och bonitoflarn. Umami. På toppen koriander, röd chili och smörsteka pankoflarn för extra krisp. Skålarna med spring rolls byggs från botten. Längst ned nudlar och buljong, sedan spring rolls och sist topping. Vid sidan ställer vi fram en skål nuoc cham – den klassiska vietnamesiska dippsåsen som är sprängfylld med goda smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.