Stone Sour – fredagsdrinken

Det här med musik och fredagsdrink hör ju ihop. De är två viktiga bitar i det pussel jag kallar för fredagskänsla. Sen är det egentligen inte så mycket av ett pussel. För det mesta brukar bitarna falla på plats av sig själva. Ibland finns känslan där redan när man kliver upp ur sängen på fredagen. Ibland tar det längre tid innan den infinner sig. Någon gång kommer den lite olyckligt redan någon dag i förväg. Det är inget man eftersträvar. Visst är det trevligt att vara i framkant, att ligga steget före, men inte i det här fallet. Tvärtom.
Av särskild anledning står stenar på temat idag. Lustigt egentligen. Det var inte direkt svårt att finna fredagsmusik på det temat. Att musiker, författare och poeter har skrivit otaliga rader om trasig kärlek visste man ju redan, men att det fanns så här många analogier av stenar kom lite som en överraskning. Kanske är stenen lätt att känna igen sig i? Den är robust, trygg, inte oföränderlig, men ändå bestående. Ganska vackert när man tänker efter. Sen används ju också ordet sten flitigt som beskrivande prefix. Man kan vara stenhård och stentung, ofta i kombination med att man har stenkul och stenskönt. Somliga är stenade. Andra samlar på stenar. Jag har ofrivilligt kommit över en liten stensamling, men nu ska den bort.
Det är svårt att hitta en drink på temat sten, men om man öppnar sina sinnen och låter mig vara lite långsökt så har en whiskey sour ändå lite gemensamt med sten. Minns ni de där stenarna som alla skulle ha i whiskyn i början av detta millenium. Jag avskydde dem. Eller kanske inte. Lite kul var det då en förespråkare av ”whisky on the rocks” var lite väl sugen och stjälpte i sig glaset. Ljudet när stenbumlingen mötte emaljen är oförglömligt. He he! Stupid!
Ni som inte gillar whiskeydrinkar ska nu särskilt se hit. Den här är magisk och riktigt svalkande. Låt mig försöka få omvända er. Drinken sitter perfekt en dag som denna. En whiskey sour består som bekant av bourbon whiskey, sockerlag och citronjuice. Jag väljer att skippa bourbon whiskyn och glida in på en mild och neutral blended scotch istället. Den sedvanliga sockerlagen har jag kokt med en vaniljstång. Citronjuicen har jag inte mixtrat med alls. Stone sour tycker jag är ett passande namn. Tycker ni inte?

Stone sour – recept 1 drink
5 cl famous grouse
2 cl vaniljsockerlag (2 dl vatten, 2 dl socker, vaniljstång)
3,5 cl färskpressad citronjuice
ca 1 tsk äggvita (Försök att måtta upp det ni!)
citronklyfta
cocktailkörsbär

Blanda samtliga ingredienser i en shaker med is. Skaka om ordentligt så att äggvitan hinner skumma upp. Sila upp i ett glas med is. Garnera med cocktailkörsbär och en skiva citron.

stone sour

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.