Strawberry Daiquiri – eller jordgubbsmys på svenska

Strawberry Daiquiri är en av mina absoluta favoritdrinkar. Den är väldigt metrosexuell och inget för en riktig karl. Av denna anledning säger jag jordgubbsmys istället och förresten så var det en stor och stark brandman som uppfann den.
Vem som egentligen var först med Strawberry Daiquiri har jag ingen aning om. Ursprungsdrinken dock, Daiquirin har en ganska rolig historia. Det sägs att The Daiquiri Mining Company på Kuba hade en viktig representationtillställning och att ginen tagit slut. Istället blandade man då drinkar på den inhemska spriten (rom) blandad med limejuice. Jag har lite svårt att föreställa mig att inte en enda kuban någonsin blandat rom med limejuice tidigare, men så är historien i varje fall. Daiquirin erövrade sedan USA på 1940-talet då det var enkelt att importera sprit ifrån närliggande Kuba och Centralamerika.
Oftast njuter jag min Strawberry Daiquiri som efterrätt. Jag lägger jordgubbar i en mixer, tillsammans med krossad is, limejuice, ljust muscavodosocker och mörk rom. Vrid igång och din Strawberry Daiquiri är klar att serveras. (Jag behöver väl inte ens nämna hur svalkande god den är i solen en varm sommareftermiddag i början av semestern?)
Namnet jordgubbsmys myntades av en gammal granne som vi hade en blöt drinkkväll med. Vi spenderade kvällen med att blanda alla möjliga typer av klassiska drinkar och varianter på dessa. När jag glömt latteskeden i mixern och startade denna insåg vi att det var dags att avsluta. Vinglandes hem summerade grannen kvällen med de numera klassiska orden. -”Nä, jag vette f-n om inte det där jordgubbsmyset var bäst ändå.” Efter den kvällen dricker vi sällan Strawberry Daiquiri, numera blir det mest jordgubbsmys.
Nästa gång ska jag pröva en annan frozen Daiquiri, med mango, kanske lite papaya och kokos. Jag har fått för mig att den borde bli bra. Om man dessutom a la Mai Tai avslutar med att strila en riktigt mörk rom på toppen, ovanpå drinken så tror jag att den kan bli riktigt läcker. Återkommer med besked.

Strawberry Daiquiri (4 personer) – Recept
1,5 kg (helst) färska jordgubbar
ca 7 dl (krossad) is
4-6cl x 4 mörk (eller ljus) rom
4 msk limejuice
4 msk ljust muscavadosocker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.