T-benstek med chimichurri – hardcore cooking

Vaknade i helgen. Smått euforisk. Solen skiner. Jag startar igång kaffemaskinen, sätter mig ner på en barstol och bara är. Det här kommer bli en bra dag. Innanför det oputsade köksfönstret värmer solen på riktigt bra och halvvägs uppe i cappuccinon känner jag mig nästan solbränd. Kroppen reagerar chockartat. D-vitaminer bildas och frodas.
Jag dricker upp mitt kaffe och känner mig full av liv, glädje och idéer. Idag blir det uterum. Nu ska röjas. Ikväll ska vi uterumma. Bort med vinterns renoveringsrester, ner med torkade löv och vindruvor som förvandlats till russin. Plocka, dammsug, och våttorka. Sedan på med infravärmen, ut med elelementet, fram med värmeljusen och var snabb med skjutdörrarna. -”Passa dörren Eyvind. Annars…”
Nu några ljus till – bättre kan vi! Ljusfest? Har Vattenfall bonusavtal, får man mängdrabatt på kilowattimmar? Jag vill bli månadens kund. Den här tiden älskar jag elräkningar. En hög elräkning är liksom ett kvitto på långa sköna kvällar. Så vill jag se det. I varje fall försvarar jag det så.
Kvällen avrundades straxt efter midnatt. Då hade vi gjort av med två T-benstekar, chimichurri, rostad paprika, 37 värmeljus, en näve långa ljus, några famnar ved för kråkornas skull, 30 kilowattimmar och gasol för att driva stekhällen. En lyckad uterumspremiär.
T-benstekarna från närbelägna Uddby gård var något speciellt. Här talar vi närproducerat. De enda mellanhänderna mellan mig och gården som fött upp Hereforddjuren, är ett litet slakteri på Värmdö och den i Tyresö belägna Köttboden.
Med mig hem i påsen från köttboden kom även en burk färsk oxfond. En fond som tydligen ska vara något över det vanliga. Vi får se.
Med bra kött i lite större mängd krävs inte många tillbehör, lite rostad paprika, någon god sås och en fyllig Rioja är absolut tillräckligt. T-benstekarna stektes på stekhällen i skenet av en pannlampa och brasa. Ibland får man improvisera. Hardcore cooking tror jag någon kallade det.

T-benstek med rostad paprika – Recept 2 personer
2st T-benstekar à ca 300 g
1 grön, röd och gul paprika (grovt strimlad)
1 röd lök (klyftad)
salt & peppar
rapsolja

Stek grönsakerna med relativt lite olja, men på hög värme under ganska kort tid. De ska nästan se grillade ut. Låt sedan ligga vid sidan och steka på låg värme tills de är mjuka men fortfarande spänstiga. Avsluta med en liten klick smör. Salta och peppra. Blanda runt och servera till köttet.
Köttet steks i smör och olja på ganska hög värme. Vänd först när T-benstekarna fått fin färg. Stek sedan på en lägre temperatur tills önskad innertemperatur uppnåtts. Efter att stekarna fått bra färg vänder jag dem relativt ofta.  Låt vila i några minuter innan servering. Servera med flingsalt och chimichurri.

Chimichurri – variant – Recept
2 krukor persilja
1 kruka koriander
1 msk sherry
1,5 dl (bra) olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
2 tsk mejram
1/2 röd chili
1 msk citronjuice
(1/2 dl fint riven parmesan)
salt & peppar

(Riv parmesanen). Hacka samtliga ingredienser grovt. Ha ner allt i en mixer och kör tills såsen är fin. Låt helst vila i några timmar så går smakerna ihop bättre. Visst kan man finhacka ingredienserna istället, men jag kan ibland föredra en finare sås.

Parmesan ingår egentligen inte i originalet, men ger chimichurrin en bra kropp med god sälta. Använd parmesan om ni vill, eller hoppa över den för en mer klassisk variant.
hardcore cooking

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.