Tantskor, pankobakad helgeflundra och lite aioli

Sofia har köpt tantskor. Träskor med klack och fulbreda remmar. Sofia tror att det är häftigt klackade arbetsskor, med läderspännen och nitar. Men jag vet, och menar att det fortfarande bara är fördolda träskor med slöjdstift och lite kohud. Trätantskor, sådana som man hämtar vatten i på landet. Alltså, man hämtar inte vatten i skorna, även om det skulle fungera. Man kanske kan använda dem som någon typ av bärsele? Hmm?! Okej, de kanske har korksula, ännu värre, men vad vet jag? De ser fortfarande ut som träskor. På riktigt. Egentligen är jag bara lite upprörd och efter ett dygn har jag nu kommit till sans. Ändå kan jag inte låta bli att undra. Vad hände med de höga stilettklackarna i ormskinn? Vad hände med de vingtipp broguemönstrade come-fuck-me-bootsen och rock´n rolltröjan? När stod du senast på bordet med min slips runt pannan och skrek:
-”Yippee ki-yay, motherfucker”? Kan vi ta ett samtal om det här, jag tror att de blinkande röda lamporna vill säga mig något? Att genomborra mitt bara bröst med en klack bred som ett bordsben fungerar liksom inte. Ooops, skrev jag det där? Förlåt, sudda bort bilden nu så pratar vi mat istället.
Ikväll ska det lagas fisk igen. Pankobakad helgeflundra, med aioli, grön sparris och lite rädisor. Jag tänker mig en nyttigare variant av fish n´ chips. Fish n´ no chips. Äh, nu tappade jag suget att skriva inspirerande om mat, kan inte tänka på annat än träskor. Rätten är jättegod. Recept finns nedan som vanligt. Ha en trevlig helg, så håller vi tummarna att poletten faller ned. Just nu ser det särdeles mörkt ut. Alldeles nyss började Sofia tala om en större handväska, kanske en dramaten? ”Klopp, klopp, klopp, klopp, gnissel, klopp…”

Pankobakad helgeflundra med aioli – recept 4 personer
600-800 g färsk helgeflundra
2 dl mjölk
0,5 dl smör- och rapsoljeblandning (75/25%)
1,5 dl vetemjöl
3 ägg
150-200 g panko (asiatiskt ströbröd)
3 dl majonnäs (Hellmanns)
2-3 vitlöksklyftor (pressade)
1 knippe grön sparris
rädisor
sallad
salt och peppar

Häll upp mjölken i en djup tallrik. Bred ut vetemjölet på ett fat.
Dela fisken i portionsbitar. Helgeflundran ska dubbelpaneras.
Vispa ihop äggen och förbered pankon på ett fat.

Doppa sedan fiskbitarna i mjölken, vetemjölet, äggvispen och sist pankon. Var noga med att hela fisken är täckt med panko. Lägg sedan de panerade bitarna av helgeflundra på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn i 150 grader varmluft i ca 15 minuter. Ta sedan ut och höj ugnsvärmen till max, gärna med grillen igång. Pensla sedan pankoöverdraget med smör- och rapsoljeblandningen. Baka  sedan högt upp i ytterligare några minuter. Håll koll. Snart är fisken färdig.
Under tiden pressar jag vitlöken och rör ihop med majonnäsen. Låt sedan stå redo på bänken. Smaka av med lite salt och peppar. (Sälta behövs sällan i en färdig majonnäs).
Koka upp vatten med salt i en vid kastrull. När vattnet kokat upp, dra av den från plattan och lägg ned sparrisen. Lägg på ett lock. Efter minst 5 minuter och högst 10 minuter är sparrisen perfekt.
Snid upp rädisorna lite snyggt. Jag brukar göra grovt tillhuggna blommor. Skitsnyggt varje gång.
Servera den ugnsbakade helgeflundran på en salladsbädd, med aioli, sparris och rädisor. Krispigt värre.

 

pankopankobakad helgeflundra
pankopankobakad helgeflundra med rädisor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.